Χρηματιστήριο: Stock picking χαμηλού κόστους - Μάχη να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Stock picking χαμηλού κόστους - Μάχη να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές
Στο δικό του απαξιωμένο περιβάλλον δείχνει να συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Stock picking χαμηλού κόστους.

Στο δικό του απαξιωμένο περιβάλλον δείχνει να συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, που αδυνατεί να ακολουθήσει το τέμπο των διεθνών αγορών, συσσωρεύοντας σε ένα στενό εύρος και προσπαθώντας να κρατηθεί σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 1.430 μονάδων.

Κανένα απολύτως ενδιαφέρον και χωρίς νέα φρέσκα κεφάλαια η αγορά απλά συνεχίζει να «καίει« μέρες ανόδου των διεθνών αγορών και να ανακυκλώνει χρήμα χωρίς καμία κατεύθυνση. Rotation με ανακύκλωση χρήματος και μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσει τα 50-60 εκατ. τζίρου καθημερινά. Βέβαια αν οι ξένες αγορές αποφασίσουν να κινηθούν χαμηλότερα, τότε το ΧΑ θα ηγηθεί της πτώσης, όπως συμβαίνει διαχρονικά τα τελευταία χρόνια (το είδαμε και την 5η Αυγούστου).

Όποτε και αν αποφασίσουν οι ξένοι να ρίξουν κεφάλαια τότε θα ξεμπλοκάρει το ΧΑ. Το φρέσκο χρήμα είναι αυτό που διαμορφώνει υψηλότερες αποτιμήσεις. Ούτε οι διορθώσεις ούτε οι τεχνικές ανοδικές εξάρσεις.

Τα θετικά σχόλια των ξένων για την αγορά και οι συνεχείς αναβαθμίσεις από τους αναλυτές δε μεταφράζονται σε προς ώρας σε εισροές. Και αυτό διότι τα μεγάλα ξένα «σπίτια» δε θα ρίξουν χρήμα σε μια αγορά που αδυνατεί να δώσει κίνηση ή αν δώσει θα είναι μία ή δύο φορές το χρόνο. Συνεπώς, πέρα από το ότι το ΧΑ είναι ρηχό και δεν έχει μπει στο ραντάρ μεγάλων ξένων επενδυτών, ακόμη και άλλα ξένα κεφάλαια που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές δε το προτιμούν όπως φαίνεται, αναζητώντας πιο γρήγορες και υψηλές αποδόσεις σε άλλες αγορές.

«Ταύρος» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δηλώνει η Optima, μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «buy» για τις τέσσερις συστημικές και δηλώνοντας πως θα αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της και τις τιμές στόχους.

Οι τιμές στόχοι που είχε θέσει είναι στα 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,41 για τη Eurobank, στα 10,84 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Τι και αν άλλη μια χρηματιστηριακή εξέφρασε θετικά σχόλια για τις τράπεζες. Ο κατήφορος συνεχίζεται καθώς και σήμερα έβγαινε μεγάλη προσφορά με έλλειψη αγοραστών.

Στ ααξιοσημείωτα η αναβάθμιση της Τιτάν από την Standard & Poor's σε «BB+» από «BB», με σταθερό outlook, στη βάση των ισχυρών λειτουργικών αποδόσεων του ομίλου. Θετική εξέλιξη που ισχυροποιεί το στόρι του ομίλου.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς Αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων «διέγραψε» τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου. Θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η «αλλαγή σελίδας» μετά το Κραχ.

Σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της Λεωφόρου Αθηνών από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί «αυτονόμησής» της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλ. τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο.

Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο Τραπεζικός κλαδικός «πρωταγωνιστεί», με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024.

Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που... περιμένει στις 1.505.

Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό ΧΑ (βλ. μη πειστικός τζίρος, «απουσία» ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι… «χωρίς επιστροφή»;»

«Προσεχώς η αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς» καταλήγει στο σχόλιό του ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,25% στο τέλος και με μεγάλη προσπάθεια από Eurobank και Εθνική αλλά και επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,25% και ο τραπεζικός 0,30% στις 1.281,61 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ελαφρώς τα 76 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες καμία αντίδραση από την Πειραιώς που δεν ακολούθησε τις υπόλοιπες υποχωρώντας και σήμερα κατά 0,88% στα 3,822 ευρώ. Τετραήμερο πτωτικό σερί για την τράπεζα. Νέα άνοδο για ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ κατά 0,87% και 0,48% αντίστοιχα στα 8,152 ευρώ και στα 2,09 ευρώ. Κέρδη και για την Alpha στο 0,47% και τα 1,594 ευρώ.

Ράλι 3,7% για την Ελλάκτωρ στα 2,10 ευρώ και για τη Viohalco στο 3,13% και τα 5,94 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος για ΜΟΗ στο 2,65% και τα 21,70 ευρώ με το ΔΑΑ να συνεχίζει ανοδικά στα 7,848 ευρώ. Κέρδη για Metlen, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΧΑ. Κατά 1,44% ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ.

Απώλειες 1,29% για τη Cenergy και 1,65% για τον ΟΤΕ που μαζί με την Πειραιώς και τη ΔΕΗ κράτησαν χαμηλά το δείκτη. ΔΕΗ και ΠΕΙΡ συνεχίζουν σε μοτίβο υποαπόποδοσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Optima - Έρχεται νέο re-rating

Στέγαση και εργασία: Δωρεάν στέγη και επιδότηση μισθού και εισφορών σε ευάλωτους - Όλη η ΚΥΑ με τα αυξημένα ποσά

Σκυλακάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider