Ξανά χαμηλότερα το Χρηματιστήριο - Ζητούμενο η επιστροφή των επενδυτών στην ενεργό δράση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξανά χαμηλότερα το Χρηματιστήριο - Ζητούμενο η επιστροφή των επενδυτών στην ενεργό δράση
Άμεσα καλείται το ΧΑ να βρει ρυθμό και δυναμική ανεβάζοντας ταχύτητα και τζίρους. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 14:00

Την έξοδο από ένα στενό εύρος κίνησης επιζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας συσσωρεύσει για πάνω από επτά συνεδριάσεις στο επίπεδο των 1.430-1440 μονάδων.

Μέσω της στρατηγικής stock picking το ΧΑ κινείται εντός της παραπάνω ζώνης, βρίσκοντας καθημερινά νέους πρωταγωνιστές. Από την ΕΤΕ και τη Eurobank, οι αγοραστές έδειξαν κάπως να επανέρχονται σε ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΜΟΗ. Ωστόσο χρειάζονται δυνάμεις και από άλλες μετοχές για να βγει από αυτήν την ατασική φάση της υπό τη συνοδεία μιας υψηλότερης συναλλακτικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τελικά ο Αύγουστος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και το «καζανάκι» ανακάτεψε την τράπουλά δίνοντας της ευκαιρία σε αρκετούς που είχαν μείνει εκτός να πάρουν θέσεις και το γρήγορο trading να έχει την τιμητική του. Στην παρούσα γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από τις 1.440 μονάδες κάτι το οποίο θα συμβάλει στην συνέχιση της κίνησης προς τα υψηλά. Ο τραπεζικός και πάλι φαίνεται ότι είναι πάλι αυτός που θα δώσει την λύση αν καταφέρει να κατοχυρώσει τις 1.294 μονάδες.

Tα στοιχήματα για το αν η Αμερική γυρίσει σε ύφεση συνεχίζονται θυμίζοντας ότι έχουμε και εκλογική χρονιά. Η Ελληνική οικονομία και παράλληλα οι ελληνικές μετοχές είναι σε διαφορετική φάση τόσο με την Αμερική όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το αν δείχνουν ή όχι τα δόντια τους μικρή σημασία μιας και η κάθε αγορά κινείται σε διαφορετικούς χρόνους. Το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει ουσιαστικά 7 μήνες στα ίδια επίπεδα συνεχίζοντας να συγκεντρώνει δυνάμεις για την επόμενη κίνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι πλέον το δολάριο έχει ξεκινήσει ένα κύκλο αποδυνάμωσης μεσοπρόθεσμα κάτι που για ακόμα μία φορά θα βολέψει την Αμερικανική οικονομία το επόμενο διάστημα».

Ο δύσκολος Αύγουστος ολοκληρώνεται την Παρασκευή όπου θα υπάρξει και το flow από το rebalancing της MSCI, στο οποίο διεγράφη η μετοχή της ΜΟΗ από τον κύριο δείκτη. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ξαναμπαίνει η αγορά στο χορό των αποτελεσμάτων, με τα ηνία να ξαναπιάνει η Cenergy αύριο Τετάρτη, και Πέμπτη η ΜΟΗ, Παρασκευή τα ΕΛΠΕ και στις 3 Σεπτεμβρίου ο ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, μπορεί ο Αύγουστος να ήταν ανιαρός από επιχειρηματικά νέα και κινητικότητα στο ταμπλό, ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, καθώς την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank για την έγκριση της σύμβασης συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας.

Ενδιάμεσα αυτής και της εισαγωγής της Κύπρου στο ΧΑ στις 23 Σεπτεμβρίου, έρχονται στις 6 Σεπτεμβρίου η DBRS και στις 13 η Moody's για να αξιολογήσουν την οικονομία, ενώ προς τα τέλη του μήνα αρχές Οκτώβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το placement του ΤΧΣ στην ΕΤΕ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης από τις 1.447 μονάδες υποχωρεί στις 1.437, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει προς ώρας σε χαμηλά επίπεδα. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,05% και ο τραπεζικός -0,14%.

Στις τράπεζες συνεχίζει ανοδικά η Eurobank με άνοδο 0,34%, με την Alpha σταθερή στα 1,594 και την ΕΤΕ να υποχωρεί και σήμερα χάνοντας ξανά τα 8 ευρώ. Αδυναμία από Πειραιώς να πλησιάσει και να ξεπεράσε τα 4 ευρώ, υποχωρώντας σήμερα κατά 0,53%.

Κέρδη 2,02% για την ΕΕΕ που προσπαθεί να κρατήσει την αγορά, με τα ΕΛΠΕ από το 1,48% στο 0,07% και την Τιτάν από το 1,22% υψηλότερα σε απώλειες 0,76%.

Πτώση κοντά στο 1% για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ στο κόκκινο επιστρέφουν ΔΕΗ και Metlen.

Με ισχνό τζίρο ανεβακατεβαίνει η Autohellas υποχωρώντας σήμερα κατά 2,28%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Στις 3 Σεπτεμβρίου ανοίγει η αυλαία για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα

Η αναμόρφωση των επιδομάτων στην ατζέντα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - «Κλείδωσε» η αύξηση του επιδόματος παιδιού

Πρώτη ανακατεύει την «τράπουλα» στην Τράπεζα Κύπρου η Λαϊκή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider