Παρεμβάσεις στην πολιτική των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων περιλαμβάνει το «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ.
Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, η αύξηση του επιδόματος παιδιού, η ένταξη του συνόλου -σχεδόν- των επιδομάτων στο καθεστώς της προπληρωμένης κάρτας και η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, από την εισφορά των «υπερκερδών» των εταιρειών διύλισης.
Χωρίς δημοσιονομικά περιθώρια για αύξηση του συνολικού «λογαριασμού», το ζητούμενο είναι πλέον η καλύτερη «στόχευση» των επιδομάτων σε κοινωνικές ομάδες όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεδομένης μάλιστα και της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων που συνεπάγεται η αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων του 2023, είναι εύλογο να αυξηθούν τα χορηγούμενα ποσά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι οικογένειες.
Ταυτόχρονα, τα επιδόματα ανεργίας, το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας (υποχρεωτικά), πιθανότατα από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Οι δικαιούχοι τους θα μπορούν να πάρουν σε μετρητά εως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας.
Επίδομα ανεργίας
Αυξημένο τους πρώτους μήνες της ανεργίας και με μπόνους ανάλογο με τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα ισχύσει για τους νέους ανέργους, οι οποίοι θα το λαμβάνουν στο εξής μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το επίδομα ανεργίας να αφορά στους πραγματικούς ανέργους και να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας π.χ. για όσους εργάζονται εποχικά και τον υπόλοιπο χρόνο επιλέγουν το «καταφύγιο» του επιδόματος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου το νέο επίδομα να ισχύσει έως το τέλος του έτους για όσους βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας μετά την θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι για όσους είναι ήδη άνεργοι (139.124 άτομα με βάση τα στοιχεία Ιουλίου).
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, θα συνδέει το επίδομα με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων, προβλέποντας υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να κινητροδοτεί τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.
Το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, θα είναι αυξημένο τους πρώτους 3-4 μήνες, καθώς θα δίνεται εμπροσθοβαρώς, χωρίς σωρευτικά το συνολικό ποσό να διαφοροποιείται. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά ένας άνεργος κατά τους πρώτους, δύσκολους μήνες της ανεργίας θα παίρνει μεγαλύτερο επίδομα, το οποίο θα φθίνει καθώς οι μήνες περνούν, δίχως το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – να διαφοροποιείται.
Μάλιστα όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς, εξετάζεται το σενάριο το επίδομα ανεργίας κατά το α' τρίμηνο να ανέρχεται στα 580 ευρώ (στο 70% του κατώτατου μισθού), έναντι 509 ευρώ που είναι σήμερα (στο 61,4% του κατώτατου). Κατά τα επόμενα τρίμηνα θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού, ως κίνητρο για να αναζητήσει ο δικαιούχος πιο εντατικά ευκαιρίες εργασίας.
Επίδομα παιδιού
«Κλείδωσε» η αύξηση του επιδόματος παιδιού και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Βελλίδειο, δίνοντας έμφαση στις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την ονομαστική αύξηση θα αυξηθεί και η περίμετρος των δικαιούχων, με στόχο να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα κονδύλια που έχουν προκύψει από την σταδιακή μείωση του αριθμού των δικαιούχων εξαιτίας του δημογραφικού αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν για την καταβολή του.
H μείωση των γεννήσεων και τα αυξημένα πραγματικά αλλά κυρίως τεκμαρτά εισοδήματα του 2023 «ψαλίδισαν» τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος παιδιού.
Για παράδειγμα, τη δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού έλαβαν τον περασμένο Μάιο 604.572 δικαιούχοι (129,7 εκατ ευρώ πήραν στο τέλος Ιουλίου μόλις 532.830. δηλαδή σχεδόν 72.000 λιγότεροι.
Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.