Κέρδη έφερε στις ευρωαγορές η μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη έφερε στις ευρωαγορές η μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ
Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές τις συναλλαγές της Πέμπτης.

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές τις συναλλαγές της Πέμπτης, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η κίνηση της ΕΚΤ έρχεται έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας στην περιοχή, αλλά και επίπονης μάχης κατά του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε σε 3,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως. Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, θα αυξηθεί σε 1,3% το 2025 και σε 1,5% το 2026.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβολές του Ιουνίου. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί προς τον στόχο της ΕΚΤ κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, οι προβολές για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει ταχεία μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ κράτησε κλειστά χαρτιά για τον Οκτώβριο.

Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μερικά 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Fed των ΗΠΑ στις 17-18 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία -όπως αναμένουν οι αναλυτές- θα ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,30% στις 512.08 μονάδες και ο Eurostoxx 50 κατέγραψε άνοδο 1,04% στις 4.813 μονάδες. Οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι έκλεισαν σε πράσινο έδαφος, με αυτούς της τεχνολογίας και των εξορύξεων να έχουν καταγράψει κέρδη 2% και 2,38% αντίστοιχα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,97% στις 18.507 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 7.435 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,57% στις 8.240 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,84% στις 33.453 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 1,08% στις 11.400 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche υποχώρησε έως και 4,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα θετικά αποτελέσματα που είχε παρουσιάσει στις αρχικές δοκιμές το πειραματικό της φάρμακο για απώλεια βάρους, βασίστηκαν σε έξι μόνο άτομα. Η μετοχή της κατέγραψε πτώση 2,16% στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Αντίθετα, η μετοχή της Novo Nordisk κινήθηκε σήμερα στα καλύτερα επίπεδα σε διάστημα ενός μήνα, στον απόηχο της είδησης ότι το νέο πειραματικό χάπι κατά της παχυσαρκίας ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικό από το Wegovy, κλείνοντας στο +2,66%.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές επεξεργάζονται επίσης την τελευταία έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) από τις ΗΠΑ, η οποία αντανακλά αύξηση 0,2% στις τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 2,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ (PPI) κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 0,2% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PPI αυξήθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 0,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάκτωρ: Αύξηση 263% στα καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο σε ετήσια βάση

ΕΑΕΕ: Άνοδος 6,7% στα ασφάλιστρα το α' εξάμηνο 2024

Ασφυκτικό πλαίσιο συνεχών πιέσεων στο ΧΑ - Έκρηξη τζίρου σε τράπεζες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider