Ασφυκτικό πλαίσιο συνεχών πιέσεων στο ΧΑ - Έκρηξη τζίρου σε τράπεζες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασφυκτικό πλαίσιο συνεχών πιέσεων στο ΧΑ - Έκρηξη τζίρου σε τράπεζες
Υπό απειλή και οι 1.400 μονάδες στο Χρηματιστήριο λόγω σενάριων για το placement σε ΕΤΕ. Αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι η αγορά. Πιέσεις με πολύ υψηλό τζίρο σε τράπεζες.

Σε καθεστώς μόνιμης απαξίωσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο, με τους τελευταίους Έλληνες επενδυτές να «κουνάνε μαντήλι» αναζητώντας αποδόσεις σε άλλες πιο υγιείς αγορές.

Το ΧΑ όχι απλά δεν ακολουθεί το διεθνές ράλι αλλά κατηφορίζει συμπληρώνοντας πέντε αρνητικές συνεδριάσεις, θέτοντας υπό απειλή ακόμη και τις 1.400 μονάδες. Ο ΔΤΡ αγνοεί φυσικά το θετικό πρόσημο (7/8 αρνητικά κλεισίματα), υπό τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στην ΕΤΕ, που συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Τι και αν οι διεθνείς αγορές και η Wall βρίσκονται με το «πόδι στο γκάζι», στο ΧΑ υπάρχουν άλλοι άγραφοι κανόνες καθώς όλα περιστρέφονται γύρω από το placement του ΤΧΣ σε ΕΤΕ. Οι λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί σχετικά με τις φήμες περί τιμών, ποσοστών κτλ, έχουν εγκλωβίσει για τα καλά τόσο την ίδια τη μετοχή της ΕΤΕ, όσο και την αγορά που πιέζεται τεχνηέντως. Το ΧΑ όντας μια αρκετά ρηχή αγορά δε μπορεί να διαχειριστεί εύκολα τέτοια μεγάλα liquid events. Βέβαια είχε αυτονομηθεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές και παραμένει απόλυτα προσηλωμένο στο παραπάνω, με το ρητό «πρώτο στην πρώτη τελευταίο στην άνοδο» να ταιριάζει «γάντι» στη συγκεκριμένη χρονική φάση.

Μια αγορά που δείχνει να έχει βαρύνει λες και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αναζητεί ένα pullback. Ωστόσο, απέχει σημαντικά από τα πολυετή υψηλά των 1.505 μονάδων, είναι πιο φθηνή καθώς τα θεμελιώδη των εισηγμένων βελτιώνονται συνεχώς, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με τις αποτιμήσεις. Χρήμα φυσικά δε μπαίνει ούτε για δείγμα και αυτό είναι το μείζον θέμα και δεν αλλάζει με αναβαθμίσεις και θετικά σχόλια και τιμές στόχους από αναλυτές.

Τώρα το πως η διοίκηση της ΕΧΑΕ και προσωπικά ο κ. Κοντόπουλος επιμένουν στο να οδηγήσουν αυτή την αγορά με αυτούς τους τζίρους και αυτό το πλαίσιο στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών είναι απορίας άξιο.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, «ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την ουσιαστικά «αδιάφορη» πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων, δίχως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το γενικώς θετικό πρόσημο της εγχώριας επιχειρηματικής ειδησεογραφίας και τις επικρατούσες προσδοκίες για συνέχιση των εύρωστων εταιρικών θεμελιωδών στο επόμενο διάστημα. Οι θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών περνάνε πλέον «στο ντούκου», ενώ τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί δείχνουν να θεωρούνται τρόπον τινά δεδομένα.

Τι θα συμβεί στη λεωφόρο Αθηνών όταν το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον κάποια στιγμή και για τον οποιοδήποτε λόγο νομοτελειακά «κοκκινίσει» για τα καλά ή όταν τα θεμελιώδη των ελληνικών εισηγμένων αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης; Μήπως η ελληνική Αγορά, η οποία - όπως κάθε Χρηματιστήριο- προεξοφλεί τις εξελίξεις, θέλει να μας πει κάτι;

Ενόσω ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε στενό πλαίσιο διακύμανσης και οι τασικοί δείκτες «αχρηστεύονται» όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά - τόσο η επαναδοκιμασία του φετινού πολυετούς υψηλού όσο και το «ραντεβού» με τα χαμηλά του Αυγούστου. Ο ΓΔ, άλλωστε, απέχει την ίδια σχεδόν απόσταση και από τα δύο αυτά «ορόσημα». Προς αποφυγήν παρερμηνειών, αποφεύγουμε τις «μαντεψιές» και παρακολουθούμε την «κορδέλα» των τιμών, η οποία δεν θα μείνει για πάντα στα τρέχοντα «συνηθισμένα» επίπεδα.

Για τον όγκο συναλλαγών δεν απαιτούνται φοβερές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι περιστρέφεται γύρω από λίγα «βαριά χαρτιά», με το υπόλοιπο του ταμπλό (βλ. μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση) να κάνει συναλλαγές… περιπτέρου. Αποτρεπτική υπό αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή σοβαρών funds στα μετοχολόγια, καθώς σε «ρηχές» Αγορές το market impact των εντολών αγοράς κάνει τα πάντα ακριβότερα, ενώ οι εντολές πώλησης εκτελούνται με… κόπο.

Διαγραμματικά, οι 1.450 μονάδες κρατούνε το «κλειδί» της ανόδου, ενώ η απώλεια των 1.400 σε εβδομαδιαίο κλείσιμο θα δημιουργήσει «δεύτερες σκέψεις» σε πολλά «ευαίσθητα» χαρτοφυλάκια. Η εποχικότητα του Σεπτεμβρίου είναι ούτως ή άλλως… προβληματική για τις Κεφαλαιαγορές, με την προηγούμενη εβδομάδα να είναι η χειρότερη του έτους για τον S&P500, και το ΧΑ πάντως να τη… γλιτώνει δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα είναι στο απυρόβλητο ή χαίρει… προνομιακής μεταχείρισης.

Αυτές τις ώρες οι ευρωπαϊκές Αγορές αξιολογούν τις σημερινές (Πέμπτη) ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ενώ το βράδυ της Παρασκευής θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική Οικονομία. Ιδιαίτερης βαρύτητας τα όσα θα πει ο Οίκος που δεν έχει δώσει ακόμη στη χώρα μας την πολυθρύλητη «επενδυτική βαθμίδα».

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η εκεί Ομοσπονδιακή Τράπεζα Federal Reserve θα συνεδριάσει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου, με την μείωση των επιτοκίων αναφοράς να θεωρείται δεδομένη εν μέσω φόβων για ενδεχόμενη ύφεση, ικανοποιητικές μετρήσεις για τον πληθωρισμό και ερωτήματα για την ευρωστία της αγοράς εργασίας, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την εκλογή του επόμενου πλανητάρχη».

«Ενόσω αναμένουμε νεότερα για την διάθεση μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, για την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για την απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας από την Attica Bank, η «τραπεζοκεντρικότητα» της λεωφόρου Αθηνών διατηρείται. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ερώτημα όμως θα αποτελέσει το αν στο μυαλό των επενδυτών επικρατήσουν εφεξής οι αναλύσεις περί discount και οι προσδοκίες περαιτέρω ανασύνταξης και μερισματικών διανομών του κλάδου ή αν τα εν λόγω stories αναδιάρθρωσης δεν αποτελούν πλέον «κράχτες» για την εισροή «φρέσκων» κεφαλαίων στην Αγορά», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, η αγορά όπως αναφέρθηκε παραπάνω υποχώρησε και σήμερα καταγράφοντας απώλειες 0,47% στις 1.406,91 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται κοντά στα 130 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,46% και ο ΔΤΡ συνέχισε στο κόκκινο διολισθαίνοντας κατά 0,79% στις 1.210,35 μονάδες.

Στις τράπεζες αντίβαρό μόνο από Πειραιώς που με εκρηκτικό τζίρο 36,39 εκατ. ευρώ και πακέτα ενισχύθηκε κατά 0,47% στα 3,886 ευρώ, έχοντας δει μέχρι και τα 3,924 ευρώ, προτού πιεστεί από την ΕΤΕ. Στα 13 ευρώ ήπια άνοδο η Optima, ενώ νέα πτώση κατέγραψαν Eurobank και Alpha κατά 0,59% και 0,03% αντίστοιχα. Η ΕΤΕ βούλιαξε κατά 2,49% στα 7,29 ευρώ και τζίρο 20,28 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ στο -2,62% και τα 11,15 ευρώ, με την Aegean στο -2,45%, και την Τιτάν -1,56% και τα 31,50 ευρώ. Ήπιες απώλειες για Metlen, MOH και ΕΛΠΕ, ενώ κατάφερε να ορθοποδήσει η ΕΕΕ κλείνοντα στα 33,50 ευρώ.

Κέρδη 0,41% σε Τέρνα Ενεργειακή με τζίρο 5,3 εκατ. ενώ με κέρδη έκλεισαν επίσης Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Κέρδη άνω του 1% για Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σφίγγα» η Λαγκάρντ: Καμία προδέσμευση για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο - Κομβική η έκθεση Ντράγκι

Τα σενάρια του mega τραπεζικού deal UniCredit - Commerzbank

Αττική Οδός: «Έπεσαν» υπογραφές με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider