Τραπεζική αφύπνιση στο Χρηματιστήριο - Πρεμιέρα με ράλι για Κύπρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζική αφύπνιση στο Χρηματιστήριο - Πρεμιέρα με ράλι για Κύπρου
Δείχνει να ξυπνά και πάλι ο τραπεζικός κλάδος ενόψει placement ΕΤΕ. Ράλι στην επίσημη πρώτη της Κύπρου.

Μετά από αρκετούς μήνες πλαγιοπτωτικής κίνησης και συσσώρευσης ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να αφυπνίζεται και να ξυπνά από τη λήθαργο με την είσοδο και της Κύπρου και το επικείμενο placement σε ΤΧΣ να λειτουργούν ως κράχτες κινητοποίησης ξένων κεφαλαίων.

Στο ΧΑ μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα επενδυτικής άπνοιας αρχίζει να μπαίνει ξανά χρήμα, κάτι που φάνηκε σήμερα από την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα σε τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, ο κύβος ερρίφθη για την Εθνική Τράπεζα και ο νέος μήνας θα μπει με μία ακόμη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου με στόχο τη διάθεση ποσοστού 10% της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ έδωσε το πράσινο φως στον σύμβουλο, JP Morgan, να προχωρήσει στην οριστική βολιδοσκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση των μετοχών της ΕΤΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες για τη διάθεση ποσοστού 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ έχουν κατασταλάξει ότι παρά το πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επέτρεπε άνετα την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ, το προς διάθεση ποσοστό θα ανέλθει σε 10%, ούτε 8% - 10% ούτε 10% - 13%. Το υπόλοιπο ποσοστό (8,39%) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου και θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, προκειμένου να διατεθεί για ενδεχόμενη διάθεση σε τυχόν στρατηγικό επενδυτή στο μέλλον.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου έκανε πρεμιέρα με το δεξί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ράλι στα 5 ευρώ και υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα έναντι του ΧΑΚ. Η τιμή εκκίνησης ήταν 4,78 ευρώ ανά μετοχή και η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνοντας 2,12 δισ. ευρώ, κατατάσσοντάς την στη 16η σε κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράλληλη διαπραγμάτευση της τράπεζας στο ΧΑ συμπίπτει με την πιθανή πώληση του μεριδίου 4,84% της Λαϊκής Τράπεζας, αξίας 102,6 εκατ. ευρώ, όπως είχε αναδείξει το insider.gr. Κανένας από τους μετόχους δεν κατέχει επί του παρόντος περισσότερο από 10%, με τους βασικούς μετόχους να περιλαμβάνουν τους Lamessa (9,32%) και Osome (3,33%), μαζί με την CarVal (9,09%) και την EBRD (5,04%). Επιπλέον, ο όμιλος ανακοίνωσε την έναρξη επαναγοράς μετοχών στο ΧΑ με ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, επισημαίνει πως «η μείωση 0,50% της FED έδωσε την ευκαιρία για νέα υψηλά στην Αμερική και κέρδη για όλα τα χρηματιστήρια με τον ΓΔ στην παρούσα να σφυρίζει αδιάφορα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί με πολύ πιο γρήγορο τρόπο να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Το road show της Bank of America πλησιάζει με το σύνολο του Ελληνικού τραπεζικού κλάδου να έχει γεμίσει την ατζέντα του με ραντεβού.

Στο τεχνικό σκέλος η αγορά δεν μας έδωσε νέα δεδομένα συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο σφυρίζοντας αδιάφορα σε νέα και κινήσεις ξένων αγορών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για πολύ μιας και η αγορά είναι έτοιμη να βγάλει κίνηση. Πλέον πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο τους έτους που συνήθως βγάζει σημαντικές κινήσεις.

Ο FTSE 25 συνεχίζει την συσσώρευση πέριξ του 3.450 σημειώνοντας ότι για τρίτο συναπτό τρίμηνο λήξης το συμβόλαιο λήγει στην ίδια περιοχή. Πλέον το 3.529 είναι το μεγάλο make or break σε μέρα και σε εβδομάδα. Ο τραπεζικός αντίστοιχα έχει κύριο μέλημα την κατοχύρωση του 1.265 με το βαρίδι της Εθνικής να συνεχίζει να τον ταλαιπωρεί στην ζώνη του 1220. Η ΑΛΦΑ είναι η πρώτη που έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα κερδίζοντας εντυπώσεις και αποδόσεις την εβδομάδα που πέρασε».

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,22% στις 1.442,53 μονάδες, με τον τζίρο να ψηλώνει ξεπερνώντας τα 130 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,55% και ο ΔΤΡ 2,43% στις 1.249,58 μονάδες.

Τον ΔΤΡ τράβηκε ουσιαστικά η ΕΤΕ με ράλι 4,46% στα 7,5 ευρώ και τζίρο κοντά στα 18,4 εκατ. ευρώ. Κέρδη 4,6% για Κύπρου στα 5 ευρώ, με την Eurobank στο 2,92% και τα 2,045 ευρώ. Προσπάθεια ανόδου για την Πειραιώς στο 1,87% και τα 3,871 ευρώ, έχοντας δει επίπεδα με και στα 3,91 ευρώ, με τζίρο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Υποαπόδοση για Alpha στο 0,31% και τα 1,60 ευρώ.

Ράλι και υπέρβαση των 12 ευρώ από τη ΔΕΗ ενώ πάνω από τα 35 ευρώ πέρασε η Metlen. Ισχυρή άνοδος για ΜΠΕΛΑ στο 2,71%, με την Intracom στο 4,65% και την ΒΙΟ στο 1,78%.

Θετικό βηματισμός για διυλιστήρια, ενώ πτώση 0,76% κατέγραψε η μετοχή της Τιτάν. Σταθερός ο ΟΠΑΠ στα 15,87 ευρώ, ενώ κατά 1,74% ενισχύθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,52 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Σε φθινοπωρινή ραστώνη το Χρηματιστήριο - 4+1 κορυφαίες επιλογές

Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση το 10% των μετοχών, 1 – 3 Οκτωβρίου το βιβλίο προσφορών 

Τράπεζες: «Σάρωσαν» τα προϊόντα target maturity και τα έντοκα του Ελληνικού Δημοσίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider