Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολάχ που απειλεί να βυθίσει όλη τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο», σπρώχνει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, με τα δύο σημεία αναφοράς του να ενισχύονται ενδοσυνεδριακά άνω του 2%.
Αυτή την ώρα το αμερικανικό WTI ενισχύεται 2,44% και διαπραγματεύεται στα 72,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό brent καταγράφει κέρδη 2,17% και κινείται στα 74,81 δολάρια το βαρέλι.
Στη Μέση Ανατολή, μια βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, οι οποίες σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές σκότωσαν 558 ανθρώπους και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες σε φυγή για ασφάλεια.
Το δικό τους ρόλο στην άνοδο των τιμών παίζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας για να τονώσει την οικονομία της. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην περικοπή ενός βασικού επιτοκίου και μείωσε το αποθεματικό που είναι υποχρεωμένες να διακρατούν οι τράπεζες στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2018. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωση και στα δύο μέτρα την ίδια ημέρα. Επίσης, ανακοινώθηκε ένα πακέτο τόνωσης του δοκιμαζόμενου κλάδου ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων μιας μείωσης στα κόστη δανεισμού ύψους έως 5,3 τρισ. δολαρίων στα ενυπόθηκα δάνεια και μιας χαλάρωσης των κανόνων για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας.
«Η αγορά αργού πετρελαίου κοιτάζει απεγνωσμένα προς τις κινεζικές αρχές για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς IG Tony Sycamore. «Η σημερινή ανακοίνωση θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην άρση των καθοδικών κινδύνων για την τιμή του αργού πετρελαίου», πρόσθεσε.
«Ωστόσο για να διαρκέσει το ράλι της τιμής του πετρελαίου, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας πρέπει να συνδυαστεί με επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.
Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου προσπαθούν να εκκενώσουν το προσωπικό τους από τις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς ο δεύτερος τυφώνας μέσα σε δύο εβδομάδες αναμένεται πως θα χτυπήσει τα υπεράκτια κοιτάσματα. Πολλές εταιρείες πετρελαίου διέκοψαν μέρος της παραγωγής τους.