Wall Street: Ανοδικά ο Dow μετά τα στοιχεία για τον PCE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ανοδικά ο Dow μετά τα στοιχεία για τον PCE
Σε πράσινο έδαφος κινούνται οι δείκτες μετά τα καλά νέα από τον αγαπημένο δείκτη της Fed

Τελευταία ενημέρωση: 18:54

Συνεχίζει σε κερδοφόρα μονοπάτια ο Dow Jones την Παρασκευή στην Wall Street αφού τα νέα για τον πληθωρισμό αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε πλέον να επικεντρωθεί στη στήριξη της αγοράς εργασίας και να συνεχίσει τη χαλάρωση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,54% ή 210,18 μονάδες στις 42.3855 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε φτάσει να κερδίζει σχεδόν 400 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί οριακά -0,05% στις 5.742, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που χάνει 0,29% στις 18.138 μονάδες.

Οι τρεις κύριοι δείκτες κινούνται υψηλότερα την εβδομάδα, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο σχεδόν 1% και τον βιομηχανικό Dow Jones 0,5%. Ο Nasdaq Composite βρίσκεται καθοδόν για να σημειώσει κέρδη περίπου 1,5%.

Οι traders έλαβαν επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να δώσουν στην κεντρική τράπεζα περισσότερους λόγους να μειώσει περαιτέρω με σιγουριά τα επιτόκια. Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που αποτελεί τον «αγαπημένο» δείκτη από όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μετρά τον πληθωρισμό αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε έρευνα του Dow Jones οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο PCE θα αυξηθεί 2,3% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,1% και 2,7% για το έτος, αναλογικά με τις εκτιμήσεις. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ποσοστά 0,2% και 2,3% αντίστοιχα. Οι αξιωματούχοι της Fed επικεντρώνονται περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό για να λαμβάνουν μία καλύτερη εικόνα για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η Wall Street ελπίζουν να παγιωθούν τα καλά νέα για την «ψύξη» του πληθωρισμού, κάτι που θα επιτρέψει τη συνεχή χαλάρωση του κόστους δανεισμού, οδηγώντας στη μείωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η Wall Street έρχεται από μια νικηφόρα συνεδρίαση, αφού μια παρτίδα οικονομικών δεδομένων διαβεβαίωσε τους επενδυτές για τη δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,62% στις 42.175 μονάδες, ενώ ο S&P 500 με +0,40% στις 5.745 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 0,60% στις 18.190 μονάδες.

Χθες οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα τελικά στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ, έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση.

«Οι αγορές είναι ικανοποιημένες που η Fed λαμβάνει ουσιαστικά βήματα για την εκ νέου βαθμονόμηση της πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, Jeffrey Roach.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε τροχιά για δυνατό Σεπτέμβριο το Bitcoin: Κέρδη 10% - Πάνω από τα 65.500 δολάρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider