Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές
Σε νέο υψηλό ρεκόρ έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν θετικά τα μέτρα στήριξης στην οικονομία της Κίνας

Σε νέο υψηλό ρεκόρ έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν θετικά τα μέτρα στήριξης στην οικονομία της Κίνας σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ παράλληλα αξιολογούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε 0,52% υψηλότερα φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 528,33 μονάδων. Οι μετοχές των χημικών προϊόντων οδήγησαν στα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 2,75%, ενώ οι μετοχές των αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 2,23%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,26% στις 19.480 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 με +0,64% βρίσκεται στις 7.791 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 8.320 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,92% στις 34.727 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 0,12% στις 11.967 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της LVMH κατέγράφει άνοδο 3,67%, μετά το άλμα 9,9% της Πέμπτης, μετά την απόφαση της Κίνας να εγκρίνει μέτρα στήριξης ώστε να ενισχύσει την οικονομία.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Moncler, ενισχύθηκε σχεδόν 11%, μετά από ανακοίνωση ότι η LVMH πρόκειται να επενδύσει στην Double R, ένα επενδυτικό σχήμα που ελέγχεται από την ιταλική εταιρεία μόδας. Οι μετοχές της LVMH σημείωσαν κέρδη 3,67% αφού έγινε γνωστή η είδηση.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Sabadell έκλεισε με πτώση 4,8%. Η τράπεζα έχει δεχθεί επιθετική προσφορά εξαγοράς από τη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, BBVA.

Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Banco Sabadell, César González-Bueno, δήλωσε ότι η πρόταση της BBVA είναι «πολύ ασταθής» και προσφέρει μια «εντελώς ανεπαρκή» τιμή. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της BBVA Onur Genç είπε στο CNBC ότι η εξαγορά «προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο».

Η θετική εικόνα προήλθε κατά ένα μεγάλο ποσοστό μετά το γεγονός πως οι κινεζικές αγορές σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και σχεδόν 16 χρόνια, με το CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας να σημειώνει ράλι 15,7% αυτήν την εβδομάδα. Η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση ήταν η εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου 2008.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο επαναπώλησης επτά ημερών στο 1,5%, τη δεύτερη μείωση σε περίπου τρεις μήνες, και μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γαλλία σημείωσε σημαντική επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee.

Συγκεκριμένα, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός, που ήταν χαμηλότερος από το 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, είναι πιθανό να εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για τόνωση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider