Ευρωαγορές: «Αποχαιρέτησαν» με ισχυρές απώλειες τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Αποχαιρέτησαν» με ισχυρές απώλειες τον Σεπτέμβριο
«Βουτιά» σχεδόν 15% για την Stellantis. Απώλειες 7,7% για την Rightmove.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απώλειες έρχονται μετά το νέο ρεκόρ του Stoxx την Παρασκευή, χάρη στην ώθηση που έλαβαν οι μετοχές από τα σαρωτικά μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,95%, στις 523,06 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Των απωλειών ηγήθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με πτώση πάνω από 4%, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των καυσίμων με +0,24%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,68% στις 19.342 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40, με -2% έκλεισε στις 7.635 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,01% στις 8.236 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε 1,73% στις 34.125 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 11.877 μονάδες με - 0,76%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο έκανε «βουτιά» 14,7%, αφότου η εταιρεία υποβάθμισε το guidance για ολόκληρο το έτος λόγω της επιδείνωσης της «δυναμικής της παγκόσμιας βιομηχανίας» και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού από την Κίνα.

Ακόμη, η μετοχή της Renault υποχώρησε 5,6% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ οι εισηγμένες στο γερμανικό Χρηματιστήριο Porsche και Volkswagen έχασαν 4% και 2% αντίστοιχα.

Τέλος, η μετοχή της βρετανικής Rightmove κατέγραψε πτώση 7,7% μετά την αποχώρησή της από τις διαπραγματεύσεις για εξαγορά της REA Group μετά και την τέταρτη προσφορά για εξαγορά που απέρριψε η δεύτερη νωρίτερα την Δευτέρα.

Μάκρο

Κάτω από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, αποκλιμακώθηκε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ενισχύοντας τις ελπίδες για νέα μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση που βρίσκεται μόλις τρεις εβδομάδες μακριά.

Ο ρυθμός αύξησης τιμών στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησε στο 1,8% από 2% τον προηγούμενο μήνα, αναλογικά με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στο Bloomberg. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, Destatis η μείωση οφείλεται στο κόστος της ενέργειας και ορισμένων άλλων αγαθών.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα δυσοίωνα μηνύματα για την οικονομική ανάπτυξη, ωθεί τους επενδυτές να «ποντάρουν» κατά 75% σε τρίτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Stellantis: Υποβαθμίζει το guidance για ολόκληρο το έτος - «Βουτιά» της μετοχής άνω του 13%

Rightmove: Τέταρτο «όχι» στον Μέρντοχ - Τέλος οι διαπραγματεύσεις

Στο 1,8% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider