Ράλι σχεδόν 4% για το πετρέλαιο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή - Πάνω από τα 80 δολάρια το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι σχεδόν 4% για το πετρέλαιο με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή - Πάνω από τα 80 δολάρια το Brent
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη γενίκευση της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εκτόξευσαν τον «μαύρο χρυσό» στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη γενίκευση της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εκτόξευσαν τον «μαύρο χρυσό» στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Αυγούστου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Νοεμβρίου για το αμερικανικό WTI ενισχύθηκαν κατά 3,7% ή 2,76 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 77,14 δολαρίων/βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του WTI από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Dow Jones Market Data.

Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 3,7% ή 2,88 δολάρια, κλείνοντας τις συναλλαγές στο ICE Futures Europe στα 80,93 δολάρια/βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν λόγω των φόβων ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

Το WTI έκλεισε υψηλότερα κατά 9,09%, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2023, ενώ το Brent εκτινάχθηκε κατά 8,43% για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποθάρρυνε την Παρασκευή το Ισραήλ να χτυπήσει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αφού οι τιμές εκτινάχθηκαν περίπου 5% μια μέρα νωρίτερα, όταν ο πρόεδρος πρότεινε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίθεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οριακές απώλειες για τον χρυσό

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ένας χρόνος μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ – Εκτός ελέγχου η κατάσταση

gazzetta
gazzetta reader insider insider