Global X: Το καλύτερο value story το Χρηματιστήριο Αθηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Global X: Το καλύτερο value story το Χρηματιστήριο Αθηνών
Την πλάτη στα διθυραμβικά σχόλια και της Global X, του οίκου που διαχειρίζεται το ελληνικό ETF, GREK που αποτελεί «βιτρίνα» του ΧΑ, γυρνούν οι επενδυτές.

Ένας ακόμη επενδυτικός οίκος (Global X) έρχεται να προβάλει την εγχώρια αγορά, τονίζοντας πως αποτελεί το καλύτερο value story. Η Global X, διαχειρίζεται το ελληνικό ETF, GREK που αποτελεί «βιτρίνα» του ΧΑ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «αν και η ανάκαμψη της Ελλάδας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 πέρασε από το ραντάρ πολλών επενδυτών, ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας βελτίωσης στον τραπεζικό κλάδο, της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας σε Investment Grade, μιας κυβέρνησης φιλικής προς την αγορά και της υλοποίησης ενθαρρυντικών μεταρρυθμίσεων. Βλέπουμε περισσότερους πιθανούς θετικούς καταλύτες μπροστά, από τις ελκυστικές αποτιμήσεις και την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι τη απορρόφηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια πιθανή αναταξινόμηση της αγοράς στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών. Συνολικά, θεωρούμε την Ελλάδα μια χώρα που προσφέρει σταθερότητα στη Δυτική Ευρώπη σε τιμές αναδυόμενης Ευρώπης και με ένα προφίλ ανάπτυξης που φαίνεται πιο ευνοϊκό από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

Ο οίκος εκτιμά πως οι ελληνικές μετοχές αποτελούν ένα deep value story. «Οι ελληνικές τράπεζες, που αποτελούν σχεδόν το 60% του δείκτη MSCI Greece, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική αξία (με δείκτη P/TBV στο 0,6x) έναντι άνω του 1x για τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ έχουν επιστρέψει στις διανομές μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008. Η ευρύτερη εγχώρια αγορά μετοχών όπως μετράται από τον MSCI Greece εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με P/E στο 6,3x (το οποίο η Global X θεωρεί μη απαιτητικό δεδομένης της κατοχής επενδυτικής βαθμίδας) και συνδυάζεται με ισχυρή μερισματική απόδοση 8,3%.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ROE των ελληνικών τραπεζών έχει ανακάμψει πάνω από το 12% και φαίνεται να κινείται προς τα επίπεδα πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η Global X χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά και οικονομία ως ένα από τα καλύτερα turnarounds στον κόσμο, που κανείς δεν κοιτούσε. «Αν και η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,30% των αναδυόμενων αγορών και το 0,05% των παγκόσμιων μετοχών, η οικονομία της έχει λειτουργήσει ως ένα από τα καλύτερα turnaround stories στον κόσμο. Από την οικονομική κρίση του 2008, η Ελλάδα έλαβε πολλά πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντάλλαγμα την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και εξέλεξε μια κυβέρνηση φιλική προς την αγορά, η οποία βοήθησε τη χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να μειώσει το δημόσιο χρέος πάνω από τις προσδοκίες.

Αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς και της συνολικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπονται περίπου στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2024-2026 με πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%.

Από την άλλη βέβαια, ο ΓΔ συνεχίζει την πλαγιοπτωτική τάση του κόντρα στα ρεκόρ των διεθνών αγορών και έχοντας αυτονομηθεί εδώ και αρκετούς μήνες από την επιθετική ανοδική τάση των έξω. Οι επενδυτές στο ΧΑ «καίνε» οποιαδήποτε θετική είδηση, αναβάθμιση, re-rating, και τα διθυραμβικά σχόλια των ξένων οίκων δεν αποτυπώνονται στο ταμπλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετική η Moody's στο σενάριο μιας πιο γρήγορης απόσβεσης DTCs από τις ελληνικές τράπεζες

Προϋπολογισμός 2025: Πώς θα έρθουν 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω από φοροέσοδα – Οι νέες φοροελαφρύνσεις

Συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Latsco Family Office για το 10% στην Αττική Οδό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider