Το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου - Μπορεί να αντέξει στα μεγαθήρια των αναπτυγμένων αγορών;

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο στοίχημα του Χρηματιστηρίου - Μπορεί να αντέξει στα μεγαθήρια των αναπτυγμένων αγορών;
Το μεγάλο στοίχημα και το ρίσκο ένταξης του ΧΑ σε ένα μεγαλύτερο γκρουπ μετοχικών αγορών. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις και τι αναμένεται σε επίπεδο flow.

Από τη μία η εγχώρια μετοχική αγορά πάσχει από διάφορα δομικά ζητήματα (η MSCI αναφερόταν σε υστέρηση στο πλαίσιο προσβασιμότητας (stock lending - shortselling) και στη φορολογική ρύθμιση για τον δανεισμό μετοχών) και «αγκυλώσεις» και μάχεται να αφήσει πίσω το αρνητικό στίγμα του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά από την άλλη, ο οίκος FTSE Russell έκανε ένα πρώτο βήμα να την επαναφέρει εκεί που βρίσκονταν πριν από σχεδόν 11 χρόνια.

Ο index provider έθεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο προθάλαμο αναβάθμισης για να περάσει σε δεύτερο χρόνο και υπό το πρίσμα της περαιτέρω βελτιστοποίησης του πλαισίου και ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από τη Moody's, στο «κλαμπ» των ανεπτυγμένων αγορών.

Είναι το ΧΑ ένα μικρό «ψάρι» στη «λίμνη» των αναδυόμενων;

Εδώ προκύπτει ένα καίριο ζήτημα που αφορά το κατά πόσο μια μικρή - ρηχή αγορά μπορεί να ανταπεξέλθει με τα «μεγαθήρια» των αναπτυγμένων αγορών. Μιλώντας στο insider.gr o Malcolm Dorson, επικεφαλής στρατηγικής της Global X (διαχειρίζεται το ETF, GREK, το οποίο έχει έκθεση στη «βιτρίνα» του ΧΑ – καθαρές εισροές φέτος στα 2,67 εκατ. δολάρια) για τις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει πως «υπάρχουν παράγοντες - αναλυτές που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να είσαι ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη παρά να είσαι ένα μικρό ψάρι σε μια πολύ μεγαλύτερη», κάτι που δεν αποδέχεται για την εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών (μέσω των μετοχών που βρίσκονται στους κορυφαίους δείκτης MSCI - FTSE) δεν αποτελεί ένα μεγάλο «ψάρι» στη «λίμνη» των αναδυόμενων αγορών. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει μόλις 60 μονάδες βάσης περίπου στο σύνολο των δεικτών FTSE στο πλαίσιο των αναδυόμενων. Αυτό συνεπάγεται ότι από την προοπτική και την πλευρά της παθητικής διαχείρισης καταλαμβάνει ένα μικρό μόνο τμήμα της συνολικής «πίτας».

Ωστόσο, από τη σκοπιά της ενεργητικής διαχείρισης και των προοπτικών αυτής, ετοιμάζεται να εισαχθεί στο γκρουπ των αναπτυγμένων μία από τις φθηνότερες και πιο συναρπαστικές αγορές στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο ίδιος. Η θέση της Global X, έρχεται μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με αυτή της JP Morgan, που θεωρεί πως μια αναβάθμιση του ΧΑ θα καταστρέψει μια αξιόλογη αγορά («μην αφήσετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει μια καλή αγορά»)

Το «sweet spot» για το ΧΑ...

Ο Dorson εκτιμά πως η ένταξη του ΧΑ σε «watch list» για αναβάθμιση από τον FTSE αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό νέο και έναν καλό οιωνό για τις ελληνικές μετοχές, που σε συνδυασμό με την επαναφορά των χρηματικών διανομών από τις τράπεζες και τη συνέχιση των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσουν το momentum.

«Η ανακοίνωση από τον οίκο, τοποθετεί την εγχώρια αγορά σε ένα «sweet spot» (άκρως ελκυστικό σημείο εισόδου) όπου οι active traders τόσο από τις αναδυόμενες αγορές όσο και από τις αναπτυγμένες θα έχουν στραμμένο πλέον το βλέμμα τους στην Ελλάδα και θα μπορούν να επενδύσουν στην αγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dorson. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση από τον οίκο FTSE είναι άκρως ενθαρρυντική, αλλά μια αντίστοιχη προσαρμογή από τον MSCI θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση.

Τι λέει η Jefferies για το flow

Η Jefferies υπολόγισε πως με τα τρέχοντα δεδομένα (κεφαλαιοποιήσεων και σταθμισμένων) η μετοχή της Εθνικής, της Eurobank και του ΟΤΕ πληρούν τα κριτήρια μετάταξης στο δείκτη FTSE DM All World (ανεπτυγμένων αγορών) από το EM (αναδυόμενων αγορών) με εισροές περίπου στα 64, 50 και 29,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με καθαρή αύξηση της μέσης συναλλακτικής δραστηριότητας (Net ADV) κατά 2,9, 3,3 και 4 φορές αντίστοιχα.

Πειραιώς, Metlen, Alpha και ΟΠΑΠ θα ακολουθήσουν (με τα τρέχοντα δεδομένα των κεφαλαιοποιήσεων - σταθμισμένης και πλήρους) στο δείκτη FTSE DM Small - Mid Cap, με εισροές από 13,2 εκατ. ευρώ (Πειραιώς) έως 10,4 εκατ. (ΟΠΑΠ). Σε αυτόν το δείκτη θα βρεθούν επίσης Jumbo (+9,8 εκατ.), ΔΕΗ (+8 εκατ. ευρώ), Titan (+4,56 εκατ.), Motor Oil (+4,19 εκατ. ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (+3,611 εκατ. ευρώ - αν και θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση μετά το ντιλ με Masdar), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,35 εκατ. ευρώ), HelleniQ Energy (+2,28 εκατ. ευρώ), Lamda (+2,18 εκατ. ευρώ), ΔΑΑ (1,945 εκατ. ευρώ), Cenergy (+1,20 εκατ. ευρώ), Viohalco (+0,8 εκατ. ευρώ).

Το δυνητικό πέρασμα ωστόσο του ΧΑ στο γκρουπ των αναπτυγμένων θα οδηγήσει σε διαγραφή άλλων μετοχών χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Σύμφωνα με το μοντέλο της Jefferies, το εγχώριο universe θα μειωθεί αισθητά καθώς εκτός δεικτών θα βρεθούν Optima, Aegean, Sarantis, Intralot, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Intrakat, ΟΛΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ και Quest που συγκαταλέγονται στο δείκτη FTSE EM All World. Οι σωρευτικές εκροές σε αυτή τη ζώνη υπολογίζονται πέριξ των 114 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από το δείκτη FTSE EM Small - Mid Cap αναμένεται να διαγραφούν (στο σενάριο αναβάθμισης του ΧΑ) ΕΧΑΕ, Ideal, Intracom και Fourlis, με εκροές της τάξεως των 24,5 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Jefferies, υπολογίζουν σε μεικτές ροές κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. δολαρίων από την πλευρά των passive funds, με τον Dorson να διαφοροποιείται, εκτιμώντας ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος εάν σκεφτούμε ότι τα active funds των αναπτυγμένων αγορών θα θέσουν ξανά την Ελλάδα στο «ραντάρ» τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider