Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές
Οι δείκτες κινούνται με μεικτά πρόσημα.

Τελευταία ενημέρωση 11:36

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από μία εβδομάδα με αρκετές διακυμάνσεις που ωστόσο ολοκληρώθηκε με κέρδη.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,07% στις 521,60 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 0,07% στις 5.000 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,24% στις 19.403 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με απώλειες 0,27% στις 7.557 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,10% στις 8.245 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει άνοδο 0,15% στις 34.354 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 με +0,07% ανέρχεται στις 11.729 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα,η Fitch προχώρησε το Σάββατο σε υποβάθμιση του outlook της Γαλλίας σε «αρνητικό» από «σταθερό» επικαλούμενη την άνοδο των κινδύνων και των προκλήσεων που προκύπτουν από το δημοσιονομικό προφίλ της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το «χτύπημα» της Fitch ήρθε ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση του προσχέδιου του προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης για το 2025 από τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, που «χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα. Οι αναλυτές, μάλιστα, εξεπλάγησαν με την έμφαση στη φορολογία και προειδοποίησαν για υποβαθμίσεις, όπως είχε γράψει το insider.gr.

Η Fitch προβλέπει έλλειμμα 5,4% το 2025 και το 2026 και εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δεν θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να φτάσει στο όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2029.

Ασία

Μικρά κέρδη σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τα νέα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα θα διαθέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα στη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας της χώρας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τους τρεις προσεχείς μήνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνολικά 2.300 δισεκατομμύρια γιουάν ειδικών ομολόγων», σημείωσε ο Λαν Φόαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. Το Πεκίνο θα αυξήσει επίσης το ανώτατο όριο χρέους για τις τοπικές αρχές για να τους επιτρέψει να δαπανήσουν περισσότερα στις υποδομές και να ευνοήσουν την απασχόληση.

Ακόμα, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας θα μειώσουν τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων από τις 25 Οκτωβρίου, καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες τόνωσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ακολουθώντας τις οδηγίες της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, τέσσερις από τις κρατικές τράπεζες ανακοίνωσαν σήμερα πως η μείωση θα είναι έως και 30 μονάδες βάσης κάτω από το βασικό επιτόκιο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια.

Τη Δευτέρα, δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που σημείωσε την βραδύτερη άνοδο κατά 0,4% σε διάστημα τριών μηνών σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, κατά 2,8%. Οι μετρήσεις δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούσαν αύξηση 0,6% και μείωση 2,5% αντίστοιχα.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο άνω του 2%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,4%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,47% και έκλεισε στις 8.252,8 μονάδες.

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε περίπου 1% στις 2.623,29 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 770,26 μονάδες.

Οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της Κίνας η Goldman Sachs

Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας η Fitch

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider