Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας η Fitch

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας η Fitch
Ο αμερικανικός οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της Γαλλίας στο «AA-», στην ίδια κατηγορία με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

Σε υποβάθμιση του outlook της Γαλλίας σε «αρνητικό» από «σταθερό» προχώρησε το Σάββατο η Fitch, επικαλούμενη την άνοδο των κινδύνων και των προκλήσεων που προκύπτουν από το δημοσιονομικό προφίλ της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Προβλέπουμε μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα που θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους στο 118,5% του ΑΕΠ έως το 2028», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο οίκος, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση της Γαλλίας στο «AA-», στην ίδια κατηγορία με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

Το «χτύπημα» της Fitch ήρθε ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση του προσχέδιου του προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης για το 2025 από τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, που «χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα. Οι αναλυτές, μάλιστα, εξεπλάγησαν με την έμφαση στη φορολογία και προειδοποίησαν για υποβαθμίσεις, όπως είχε γράψει το insider.gr.

Η Fitch προβλέπει έλλειμμα 5,4% το 2025 και το 2026 και εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δεν θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να φτάσει στο όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2029.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που μόλις παρουσιάσαμε αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ευθυγραμμίσει εκ νέου την τροχιά των δημόσιων οικονομικών και να ελέγξει το χρέος», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, σχολιάζοντας την απόφαση της Fitch.

«Ο υψηλός πολιτικός κατακερματισμός και η κυβέρνηση μειοψηφίας περιπλέκουν την ικανότητα της Γαλλίας να υλοποιήσει βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το βασικό μας σενάριο είναι ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλίσει στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επέστρεψε ο Δακτύλιος - Διαθέσιμο το νέο ειδικό σήμα μέσω Gov.gr Wallet

Andrea Orcel: Ποιος είναι ο Ιταλός τραπεζίτης – πρόσωπο των ημερών που «ψηφίζει» Ελλάδα

Η αναμονή για την Attica Bank – Όλα για τα μερίσματα - Στο placement το ενδιαφέρον

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider