Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό - Υψηλό 12ετίας για το ασήμι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό - Υψηλό 12ετίας για το ασήμι
Νέο ιστορικό υψηλό σημειώνουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα - Η τιμή του ασημιού αγγίξε σχεδόν 12ετές υψηλό.

Νέο ιστορικό υψηλό σημειώνουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, συνεχίζοντας το ράλι κερδών της Παρασκευής, με τους επενδυτές να αναζητούν καταφύγιο εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της εκλογικής κούρσας στις ΗΠΑ, καθώς και των μειώσεων των επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Παράλληλα, η τιμή του ασημιού αγγίξε σχεδόν 12ετές υψηλό.

Ο χρυσός στην αγορά σποτ σημειώνει άνοδο 0,4% στα 2.732,60 δολάρια ανά ουγγιά, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα άγγιξε και το ρεκόρ των 2,732,73 δολαρίων. Παράλληλα, τα futures χρυσού κερδίζουν 0,6% στα 2.747,25 δολάρια.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημειώνει «άλμα» 3,1% στα 34,27 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Η πλατίνα καταγράφει άνοδο 0,6% στα 1.030,30 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου και το παλλάδιο διολισθαίνει 0,4% στα 1.080,50 δολάρια.

Οι αγορές επικεντρώνονται στους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συζητά την επόμενη επίθεσή του εναντίον του Ιράν μετά την έκρηξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ εναντίον της ιδιωτικής κατοικίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια το Σάββατο. Στη Βηρυτό, εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αργά την Κυριακή, ύστερα από «14 διαδοχικά πλήγματα» σε διάστημα 15 λεπτών, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των γραφείων θεσμού που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ, ενώ σφυροκόπησε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σ’ όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ μεταξύ του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις εντείνεται, μια «ανάσα» πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, την τρίτη της μείωση για το 2024.

Οι επενδυτές επίσης επεξεργάστηκαν επίσης τη νέα μείωση δύο επιτοκίων στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για να διευκολύνει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που πλήττεται ιδίως από την άτονη κατανάλωση, με το επιτόκιο αναφοράς να μειώνεται από το 3,35% στο 3,1%. Η ζήτηση χρυσού στον κορυφαίο καταναλωτή έχει πληγεί εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης.

Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν τη ζήτηση του χρυσού, καθώς το bullion δεν αποφέρει τόκους. Ο χρυσός θεωρείται επίσης μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η UBS πουλά το 50% της Swisscard στην American Express

Το bitcoin φλερτάρει με τα 70.000 δολάρια

Uni-Pharma: Αύξηση 13% στον τζίρο της την τελευταία 4ετία – Πότε «βάζει μπρος» η θυγατρική της

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider