Uni-Pharma: Αύξηση 13% στον τζίρο της την τελευταία 4ετία – Πότε «βάζει μπρος» η θυγατρική της

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Uni-Pharma: Αύξηση 13% στον τζίρο της την τελευταία 4ετία – Πότε «βάζει μπρος» η θυγατρική της
Στα 84,26 εκατ. ευρώ ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας και του Ομίλου το 2023 . Η επενδυτική δραστηριότητα. «Ζεσταίνει» μηχανές η UNIHERBO.

Ανοδικά κινείται ο κύκλος εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας Uni-Pharma του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξης του 13% τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2020 - 2023). Λόγω των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο εξωτερικό, η Εταιρεία έχει στραφεί και στο άνοιγμα νέων αγορών, ενώ συνεχίζεται η ανάπτυξή της, εξετάζοντας τις προοπτικές του μέλλοντος και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, ώστε να διευρυνθεί περεταίρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.

Το 2023 ο καθαρός κύκλος εργασιών (μετά την μείωση του clawback & rebate) του Ομίλου και της Εταιρείας ανήλθε στα 84,26 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4,89% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2022. Τα μικτά κέρδη του Ομίλου και της Εταιρείας ανήλθαν στα 30,24 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,19% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων για τον Όμιλο ανήλθαν στη χρήση 2023 σε 5,88 εκατ. ευρώ και για την Εταιρεία σε 5,97 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,93 εκατ. ευρώ και 4,03 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν για τον Όμιλο σε 3,41 εκατ. ευρώ και για την Εταιρεία σε 3,51 εκατ. ευρώ.

Επενδυτική δραστηριότητα

Ο Όμιλος και η Εταιρεία κατά τη χρήση 2023 πραγματοποίησαν χρηματοροές επενδυτικών δραστηριοτήτων για πάγιο εξοπλισμό 8,18 εκατ. ευρώ και 7,70 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία την παραγωγική της δραστηριότητα και στην εν γένει ανάπτυξη του Ομίλου.

Οι επιστροφές (clawback και του rebate), ανήλθαν σε 9.064.428 το 2023, έναντι 10.453.198 το 2022. Αξιοποιώντας το νόμο για το «επενδυτικό clawback», πραγματοποιήθηκαν στη χρήση 2023 δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ποσού 1.943.994 ευρώ, μέρος των οποίων συμψηφίζονται με το αντίστοιχο clawback νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του προηγούμενου έτους κατά ποσό 971.997 ευρώ και να μειωθεί ισόποσα το clawback.

Το 2023 απασχολήθηκαν στον Όμιλο κατά μέσο όρο 392 άτομα, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι επιστήμονες (πτυχιούχοι ανωτάτων-ανωτέρων σχολών).

«Ζεσταίνει» μηχανές η UNIHERBO

Η Διοίκηση του Ομίλου προσδοκά μέχρι τα τέλη του 2024 να βρίσκεται σε παραγωγική διαδικασία και η θυγατρική της εταιρεία «UNIHERBO ΜΟΝΟΠ. Α.Ε.Β.Ε.», η οποία διαθέτει γήπεδα συνολικής έκτασης 22.070 τ.μ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στο ένα εκ των οποίων υπάρχει βιομηχανικό κτίριο και τεχνικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 3.559 τ.μ..

Μέσω της θυγατρικής εταιρείας, ο Όμιλος προσβλέπει στην επέκταση των εργασιών του και σε άλλους τομείς, όπως στην παραγωγή/εμπορία εκχυλισμάτων, επεξεργασμένων εκχυλισμάτων φυσικής προέλευσης, συμπληρωμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφίμων, βάσει σύγχρονων μεθόδων και διαδικασιών. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει στην αξιοποίηση υφισταμένων ή νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και γενικότερα της υπάρχουσας ή νέας γνώσης στο πεδίο των φυσικών ή συνθετικών προϊόντων και των σχετιζόμενων βιοϊατρικών ή βιοτεχνολογικών εφαρμογών. Μάλιστα, κατά τη χρήση 2023 η εταιρεία πραγματοποίησε έξοδα ερευνάς και ανάπτυξής, που σχετίζονται με την παραγωγή μελιού. Ήδη έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση του τεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού της και αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει η παραγωγική και εμπορική της διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Win Medica: Μέχρι το τέλος του 2025 το πρώτο εργοστάσιό της στην Τρίπολη 

Diaverum: Πολυεθνική με έδρα το Άμπου Ντάμπι πίσω από την εταιρεία που εξαγόρασε έξι κλινικές στην Ελλάδα

Νοσοκομειακό clawback: Σοκ για τις φαρμακευτικές τα νέα «ραβασάκια» - Έως 83% οι επιστροφές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider