Η χειρότερη ημέρα για το πετρέλαιο εδώ και σχεδόν 2,5 έτη - Sell off άνω του 6%

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η χειρότερη ημέρα για το πετρέλαιο εδώ και σχεδόν 2,5 έτη - Sell off άνω του 6%
«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές του Brent να αγγίζουν τα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον».

Το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 6% τη Δευτέρα, στη χειρότερη μέρα του εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, αφού οι επενδυτές στην αγορά «μαύρου χρυσού» πυροδότησαν sell off επειδή οι ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις δεν υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών το Σαββατοκύριακο.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα futures του West Texas Intermediate των ΗΠΑ κατρακύλησαν 6,13% και έκλεισαν στα 67,38 δολάρια το βαρέλι, στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές τους από τις 12 Ιουλίου 2022, όταν είχε καταγραφεί πτώση 7,93%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς κατρακύλησαν 6,09% στα 71,42 δολάρια το βαρέλι.

Για εβδομάδες, οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ισραηλινά αντίποινα μετά την ιρανική επίθεση εναντίον του Τελ Αβίβ στις αρχές αυτού του μήνα. Το βασικό στοιχείο για τους traders ήταν η επερχόμενη ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Η Τεχεράνη αντιπροσωπεύει έως και το 4% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.

«Η πρόσφατη στρατιωτική ενέργεια του Ισραήλ είναι απίθανο να θεωρηθεί από την αγορά ότι οδηγεί σε κλιμάκωση που επηρεάζει την προσφορά πετρελαίου», έγραψαν αναλυτές της Citi σε σημείωμα τη Δευτέρα. Οι διεθνείς αγορές κοιτάζουν επίσης το ενδεχόμενο να προκύψει μια παγκόσμια υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού».

«Με το Ισραήλ εσκεμμένα, και ίσως με κάποια αμερικανική ενθάρρυνση, να αποφεύγει τη στόχευση εγκαταστάσεων αργού πετρελαίου, η αγορά επιστρέφει στο να κοιτάζει τις πιθανότητες υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. Η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται όχι μόνο σε βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, αλλά ακόμη και μεταξύ μικρότερων παικτών, όπως η Αργεντινή και η Σενεγάλη, πρόσθεσε.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές του Brent να αγγίζουν τα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον», εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δραπετσώνα: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας στα Λιπάσματα

Το Τελ Αβίβ «δεν έχει λάβει κανένα σχέδιο εκεχειρίας» στη Γάζα

Αποκολλήθηκε το πλοίο που είχε προσαράξει με 550 επιβάτες βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider