Δομικό το πρόβλημα του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.400, βαρίδι η βουτιά της Εθνικής

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δομικό το πρόβλημα του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.400, βαρίδι η βουτιά της Εθνικής
Μεγάλο βαρίδι για την αγορά η μετοχή της Εθνικής που καταγράφει απώλειες κοντά στο 10% σε 5 μέρες. Ακολουθεί η Πειραιώς.

Δομικό και μόνο είναι το πρόβλημα που παρουσιάζει το ΧΑ εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, καίγοντας αγοραστές - πωλητές σε ένα στενό εύρος συσσώρευσης εδώ και σχεδόν δέκα μήνες.

Όπως ο ΔΤΡ έκανε το ανοδικό 8x8 βάζοντας πολλούς επενδυτές να τοποθετηθούν έτσι και τους «έκαψε» με το ισχυρό τετραήμερο αρνητικό σερί, με την Eurobank να είναι και η μοναδική που έβγαλε όχι απλά άμυνες, αλλά ανέβηκε μαζί με Κύπρου τη στιγμή που σε ΕΤΕ, ΠΕΙΡ βγαίνει κύμα πωλήσεων που δε μπορεί να ανακοπεί. Την ίδια στιγμή που γίνονται αυτά στην άκρως χειραγωγούμενη αγορά, ο ευρωπαϊκός κλάδος παίζει σε επίπεδα ρεκόρ, με τον Stoxx 600 Banks στις κοντά στις 208 μονάδες...με οριακές απώλειες.

Οι πωλήσεις ειδικά στις τράπεζες βγαίνουν όλως τυχαίως όταν οι ξένοι επενδυτικοί που τρέχουν σχεδόν όλες τις δουλειές και κάνουν το μεγάλο παιχνίδι στο ΧΑ, βγάζουν κατά κύματα αναλύσεις για αυξήσεις στις τιμές στόχους. Αυξάνουν τις τιμές στόχους αλλά ταυτόχρονα πυροδοτούν πωλήσεις για να φοβίσουν τις μικροεπενδυτές και κάποιοι μεγάλοι ξένοι να αγοράσουν ακόμη πιο φθηνά. Οι τράπεζες όπως ανέβηκαν, έτσι και βούλιαξαν σε λίγες μέρες. Εθνική και Πειραιώς βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν, ενώ διασώζεται προς ώρας η ΕΥΡΩΒ.

Δυνατά αποτελέσματα, υψηλότερα payout, πιο γρήγορη απόσβεση DTC, από τις ελληνικές τράπεζες δε φαίνεται να απασχολεί τους κερδοσκόπους που στην πρώτη ανοδική αντίδραση «πυροβολούν» με τεράστιο όγκο χαρτιών στις τράπεζες. Αλλά σε αυτή την αγορά, με αυτούς τους θεσμούς εποπτείας δε μπορείς να περιμένεις κάτι καλύτερο. Άλλωστε η μάζα έχει γαλουχηθεί με την ιδέα του κερδοσκοπισμού και όχι της επένδυσης.

Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «για να έχουμε αγοραστικό σήμα στον ΓΔ χρειάζεται κλείσιμο πάνω από το 1.432 θυμίζοντας ότι μόνο ο τραπεζικός κλάδος έχει δώσει σήμα αγοράς. Φαίνεται ότι τα όποια νέα αγοραστικά κεφάλαια λειτουργούν κυκλικά σε ομάδες μετοχών και όχι στο σύνολο της αγοράς. Όλο το σκηνικό μας δείχνει ότι ακόμα η αγορά είναι σε φάση συσσώρευσης και για αλλάξει επίπεδο και να πάρει πιο επιθετική τάση χρειάζεται κατοχύρωση της ζώνης του 1460. Θυμίζουμε ότι η συσσώρευση είναι στον 10το μήνα της έχοντας κουράσει επενδυτικό κοινό και traders με τον φόβο για μία εκ νέου κίνηση στην ζώνη του 1.300 να υπάρχει στον αέρα».

Η αγορά συνεχίζει να είναι φθηνή με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά χωρίς ακόμα να έχουν δώσει ανάλογη εικόνα και στο ταμπλό θυμίζοντας ότι πάντα είναι αυτό που αποφασίζει το timing στην κίνηση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αγορά απλά ετοιμάζεται για την επόμενη κίνηση με τους ξένους να έχουν πάρει το μεγαλύτερο μέρος από τις θέσεις που θέλουν ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά μας είναι πολύ μικρή και εύκολα χειραγωγίσιμη κάτι που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινήσει έντονα την αγορά. Αυτό θα συμβεί με μεγάλες πιθανότητες αμέσως μετά την λήξη της συσσώρευσης που βιώνουμε όλο το 2024.

Ο ΓΔ υποχώρησε σήμερα κατά 0,81% στις 1.392,44 μονάδες, με τον τζίρο στα 120,1 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,72% για τον FTSE 25 και 1,16% για τον ΔΤΡ στις 1.184,53, μετά το νέο γκρέμισμα της ΕΤΕ και την ΠΕΙΡ να ακολουθεί.

Ενδεικτικό του ξεπουλήματος στην ΕΤΕ είναι πως σε μόλις 4 μέρες καταγράφει απώλειες άνω του 9,5%.

Το νέο γκρέμισμα της Εθνικής που έκλεισε ξανά στο -3,01% και τα 6,888 ευρώ με τζίρο σχεδόν 30% εκατ. ευρώ δεν αφήνει την αγορά να πάρει τα πάνω της. Ακραία στρέβλωση στις στράπεζες, με την Πειραιώς επίσης να βουλιάζει σε λίγες μέρες από τα 3,93 στα 3,597 ευρώ σήμερα. Κράτησαν κάπως ΑΛΦΑ (-0,95%), ενώ εκτοξεύθηκε η ΕΥΡΩΒ στο 1,83% και τα 2,006 ευρώ. Κέρδη 0,67% για την Κύπρου και απώλειες 0,62% για την Optima.

Βαριές απώλειες 4,14% για την Viohalco στα 5,10 ευρώ, με την ΕΛΧΑ στο -2,3%, την Metlen στο -2,06% και τον ΟΠΑΠ στο -1,06%.

Νέα χαμηλά 52 εβδομ. για την Aegean στα 9,53 ευρώ, με απώλειες 1,65%. Βουτιά για Ελλάκτωρ, Lamda, Φουρλή, ενώ ήπιες απώλειες κατέγραψαν ΕΕΕ, και διυλιστήρια.

Ισχυρή άνοδος για ΜΠΕΛΑ στο 1,49%, με τον ΟΤΕ στο 0,67% και τη ΔΕΗ στο 0,17% πραγματοποιώντας ένα ισχυρό turnaround.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider