Νέο ιστορικό υψηλό άγγιξε το 2024 η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό, με τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να προχωρούν σε ισχυρές αγορές, ενώ και οι επενδυτές στράφηκαν στην αγκαλιά του πολύτιμου μετάλλου που σε καιρούς αβεβαιότητας συνιστά ασφαλές καταφύγιο.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην ετήσια έκθεσή του υπογράμμισε πως οι συνολικές συναλλαγές χρυσού ανήλθαν σε 4.974 τόνους πέρυσι, σε σύγκριση με 4.899 τόνους το 2023, συμπεριλαμβανομένων των εξωχρηματιστηριακών (OTC) επενδύσεων.
«Το 2024, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού εκτινάχθηκε σε νέο τριμηνιαίο υψηλό και ετήσιο ρεκόρ όλων των εποχών καθώς ενισχύθηκε από τις αυξημένες γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες», δήλωσε ο Σαοκάκι Φαν, παγκόσμιος επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Η «όρεξη» των κεντρικών τραπεζών για χρυσό παρέμεινε «ακόρεστη», ανέφερε το Συμβούλιο, ενώ πέτυχε ένα «σημαντικό ορόσημο», καθώς διατήρησε τον σταθερά ισχυρό ρυθμό αγοράς χρυσού με πάνω από 1.000 τόνους για τρίτη συνεχή χρονιά.
Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας κατέκτησε την πρωτιά μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προσθέτοντας 90 τόνους στα αποθέματά της, ενώ το «ασημένιο» έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που εμπλούτισε το θησαυροφυλάκιό της με 75 τόνους. Τρίτη αναδείχθηκε η κεντρική τράπεζα της Ινδίας (RBI).
Ομοίως, η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα χρυσού παρέμεινε αυξημένη κυρίως από τις αγορές σε Κίνα και Ινδία. «Οι Κινέζοι επενδυτές αντιμετώπισαν έλλειψη εναλλακτικών assets προς επένδυση, ανέφερε η έκθεση, ενώ Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη κατεγράφησαν διψήφιες ετήσιες αυξήσεις στη ζήτηση.
Την Τετάρτη, ο χρυσός spot κερδίζει 0,56% στα 2.892 δολάρια η ουγγιά. Χτες σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.844,10 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.845,14 δολαρίων νωρίτερα ενδοσυνεδριακά. Τα futures του ενισχύθηκαν κατά 0,7% στα 2.876,10 δολάρια.