Υπό πίεση βρέθηκαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σειρά μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο, με τη μεταβλητότητα να ενισχύεται βαδίζοντας προς το triple witching και το rebalancing σε FTSE Russell (Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου).
Το rollover στα συμβόλαια πιέζει ανέκαθεν τη spot, τη στιγμή που συμπέφτει χρονικά με την εκτέλεση του flow από την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE.
Εύρυτερα η αγορά αναζητεί βηματισμό μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για τις τραπεζικές προμήθειες που συνέπεσε χρονικά με το κλείσιμο βιβλίων από διαχειριστές. Συνεπώς, η επανατιμολόγηση από την αγορά και οι προθέσεις ξένων και εγχώριων κεφαλαίων θα αποτυπωθούν με την έλευση του νέου έτους. Μάλιστα, δεν αποκλείονται διαφοροποιήσεις σε επίπεδο τοποθετήσεων καθώς με την αποκλιμάκωση των καθαρών εσόδων από τόκους, οι προμήθειες περνούν στην πρώτη γραμμή. Βαρύνουσα σημασία αποκτά πλέον η μεγαλύτερη κινητοποίηση σε επενδυτικά - τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα για την κάλυψη του κενού από τις «λαϊκές» προμήθειες.
Στα μοντέλα της, η Axia, θα θέσει τα 200 εκατ. ευρώ ως αυξημένες προβλέψεις, one off, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό για τον κλάδο, ήτοι κατά 5% έναντι του προβλεπόμενου, 8%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής, ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα (στο σκέλος των προμηθειών) σε επίπεδο κερδών μετά φόρων μεταφράζεται σε μείωση περίπου 2% στις εκτιμήσεις τους για τη χρήση του 2025.
Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η επίδραση από την κατάργηση προμηθειών θα είναι μικρότερη του 1,5% στα καθαρά έσοδα από τόκους και περίπου 5% στα έσοδα από προμήθειες. Το κόστος ανά τράπεζα εκτιμάται σε 20 με 25 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση του Φορέα Ακινήτων δεν θα έχει επίπτωση στα αποτελέσματα. Από την πλευρά της, η Optima αναμένεται να «τριμάρει» κατά 5% περίπου τα κέρδη ανά μετοχή για το 2025 κατά μέσο όρο και τις τιμές στόχους. Καλύτερη εικόνα αναμένεται από την Eurobank λόγω Ελληνικής και συνεργειών σε wealth – asset management.
Η εικόνα στο ταμπλό στέλνει μεικτά μηνύματα, καθώς από τη μία προκύπτουν ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση κερδών, αλλά από την άλλη υπάρχουν ενδείξεις buyer's market, με τους αγοραστές να «σκουπίζουν» στις τιμές που θέλουν, ως ότου κτίσουν τις θέσεις τους.
Παράλληλα, ως μία εκ των ποιοτικότερων επιλογών από το ταμπλό της Λ. Αθηνών χαρακτηρίζεται η μετοχή της Titan, στη βάση των θετικών προοπτικών ζήτησης, των δυνατοτήτων αύξησης της κερδοφορίας και του ισχυρού ισολογισμού της. Υπό αυτό το πρίσμα, η Axia εκκινεί κάλυψη της μετοχής με σύσταση «buy» τιμή στόχο στα 53 ευρώ, ενώ στο «bullish» σενάριο η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 58,30 ευρώ και στο «bearish» στα 34,90 ευρώ.
Από τη μεριά της η Optima, προχώρησε σε αύξηση της τιμής στόχου για τη ΔΕΗ στα 19,70 ευρώ από 17,40 προηγουμένως, με σύσταση «buy». Η μετοχή συγκαταλέγεται επίσης και στις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής.
Η αγορά υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κατά 0,8% στις 1.452,80 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 121,3 εκατ. ευρώ. Απώλειες άνω του 1% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον τραπεζικό (χαμηλό ημέρας στις 1.27270 μονάδες), ενώ κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. «Βαρίδι» οι τράπεζες αλλά και επιμέρους blue chips. Η Εθνική υποχώρησε κατά 1,55% στα 7,60 ευρώ με τζίρο κοντά στα 26 εκατ. ευρώ, με την Alpha να διολισθαίνει κατά 1,4% στα 1,585 ευρώ και την Πειραιώς κατά 0,98% στα 3,846 ευρώ. Άντεξε η Eurobank με απώλειες 0,36%, ενώ κατά 0,22% και 0,31% ενισχύθηκαν Κύπρου και Optima.
Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν σε Jumbo (2,83%), ΟΠΑΠ (2,41%), ΟΤΕ (1,47%), ΔΕΗ (1,43%) αλλά και στα διυλιστήρια, με τη Motor Oil να υποχωρεί κατά 1,26% και τα ΕΛΠΕ κατά 0,88%. Στο κόκκινο επίσης Coca Cola, ElvalHalcor, Cenergy, ενώ ήπιες απώλειες κατέγραψαν Metlen, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, ΔΑΑ.
Υπεραπόδοση για την Titan με άνοδο 1,41% στα 39,45 ευρώ, αλλά και για την Autohellas στο 1,74% με ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα (μόλις 111 χιλ. ευρώ). Ήπια ανοδικά, Viohalco, Ελλάκτωρ, Lamda.