Κλειστή θα παραμείνει την Πέμπτη η Wall Street λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν την καλύτερη εβδομάδα τους στο 2025, υποδεχόμενοι την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, καθώς η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων με πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει εκ νέου το τιμόνι των ΗΠΑ με την ορκωμοσία του σήμερα, Δευτέρα 20/1.
Διαβάστε ακόμη: Τα πεπραγμένα της Wall Street στην τετραετία Μπάιντεν
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να γίνει μόλις ο δεύτερος πρόεδρος που υπηρετεί μη συνεχόμενες θητείες (ο Γκρόβερ Κλίβελαντ ήταν ο πρώτος), ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του σε ένα από τα πιο εκπληκτικά πολιτικά comeback στην αμερικανική Ιστορία.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,78% στις 43.487 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1% στις 5.996 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,51% στις 19.630 μονάδες, με ώθηση από τις Big Tech: H Nvidia σκαρφάλωσε 3,12%, η Tesla αναρριχήθηκε 3,06%, ενώ η Alphabet πρόσθεσε 1,6%.
Ο Dow Jones και ο S&P 500 κέρδισαν 3,8% και 3,1%, αντίστοιχα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο. Από κοντά βεβαίως και ο Nasdaq που με άνοδο 2,6%, είχε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Δείτε επίσης: Ο Τραμπ ορκίζεται ξανά: Πώς νιώθει ο πλανήτης για αυτό
Τι είναι η Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Η Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ τιμά τη ζωή και την κληρονομιά του Κινγκ, ο οποίος γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 και υπήρξε ηγετική φιγούρα στον αγώνα για φυλετική δικαιοσύνη. Η MLK Day, όπως ονομάζεται ευρέως η γιορτή, έγινε επίσημη αργία το 1983 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1986. Η γιορτή γιορτάζεται πάντα την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Φέτος είναι η 30η επέτειος από τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Ποιος ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (15 Ιανουαρίου 1929 – 4 Απριλίου 1968) ήταν Αμερικανός ποιμένας του δόγματος των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων. Αφού ολοκλήρωσε μια σειρά θεολογικών σπουδών, έλαβε θέση ποιμένα σε εκκλησία των Βαπτιστών και έπαιξε μεγάλο ρόλο στον αγώνα των έγχρωμων για την απόκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το 1955 ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας του μποϋκοτάζ των δημόσιων λεωφορείων της πόλης Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (εξαιτίας του φυλετικού διαχωρισμού των επιβατών) και το 1957 αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός πανεθνικού οργάνου που θα συντόνιζε τον αγώνα των έγχρωμων ίδρυσε μαζί με άλλους, ιερωμένους και μη, τη Διάσκεψη της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας (Southern Christian Leadership Conference), μία από τις κυριότερες αντιρατσιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ, και έγινε ο πρώτος της πρόεδρος. Το 1961 εμψύχωσε την εκστρατεία «Επιβάτες για την Ελευθερία», την κινητοποίηση που έφερε και το πραγματικό τέλος στους φυλετικούς διαχωρισμούς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το 1962 ηγήθηκε του αγώνα εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού στο Όλμπανυ της Τζόρτζια (Κίνημα του Όλμπανι) και το 1963 βοήθησε στη διοργάνωση ειρηνικών πορειών διαμαρτυρίας στην πόλη Μπέρμιγχαμ (Αλαμπάμα) της Αλαμπάμα. Την ίδια περίοδο ηγήθηκε επίσης της «Πορείας στην Ουάσινγκτον» και εκεί εκφώνησε την ιστορική ομιλία του που ξεκινά με τη φράση «Έχω ένα όνειρο...», στην οποία περιγράφει το όραμά του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία. Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Το 1965 ηγήθηκε της πορείας από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερυ, διαμαρτυρία για τη μη εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους έγχρωμους.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του μίλησε εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, κριτικάροντας σφοδρά την αμερικανική κυβέρνηση και το 1967 εκφώνησε τον επίσης περίφημο λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ». Το 1968, και ενώ σχεδίαζε ακόμα μια πορεία προς την Ουάσινγκτον, την «Πορεία των Φτωχών», δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου στο Μέμφις (Τενεσσί). Ο Κινγκ έλαβε μετά θάνατον πολλές διακρίσεις όπως το Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.