Η δυναμική επάνοδος των Metlen και ΕΛΠΕ κράτησαν όρθιο το Χρηματιστήριο Αθηνών στις παρυφές των 1.550 μονάδων, με τις τράπεζες να κάνουν στάση για ανάσες.
Από την άλλη, οι μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου ταλαιπωρήθηκαν λόγω της επιβολής πρόσθετων δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ανεξαρτήτως προέλευσης που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας περαιτέρω την εμπορική του πολιτική.
Όπως σημειώνει ο τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης «οι ελκυστικές αποτιμήσεις των χαρτιών της Λεωφόρου Αθηνών ασφαλώς δεν συνεπάγονται την απουσία περιοδικών αναταράξεων των τιμών, πιθανότατα λόγω των υπεραγορασμένων συνθηκών που ξεκάθαρα επικρατούν στις ξένες αγορές και οι οποίες χρήζουν κάποιου ευρύτερου profit taking. Διεθνώς, ο «παράγοντας Τραμπ» αυξάνει την μεταβλητότητα σε ημερήσια βάση, με τους επενδυτές - λόγω της παγκοσμιοποίησης των Κεφαλαιαγορών και των εμπορικών ροών - να καλούνται να αναλύσουν την ατζέντα του νέου πλανητάρχη σε δασμολογικά, γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα.
Όλα τα παραπάνω δεν αφήνουν αδιάφορα αλλά ούτε και ανατρέπουν άρδην τα δυνατά εγχώρια εταιρικά outlook, την αναγέννηση του τραπεζικού κλάδου και το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας μας, όμως η «ρηχότητα» στις εντολές bid-ask και η παρορμητικότητα που αποτελούν στοιχεία έμφυτα με το ελληνικό Χρηματιστήριο σαφώς και θα επηρεάσουν τις αποτιμήσεις σε περίπτωση ενισχυμένης αποστροφής των επενδυτών στον κίνδυνο».
«Την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε ότι η αγορά ήταν κουρασμένη τεχνικά παρόλα αυτά η διόρθωση της Δευτέρας έκανε την διαφορά δημιουργώντας νέα δεδομένα και αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκια. Όσο o Γενικός Δείκτης συντηρεί το 1.542 σε κλείσιμο η τάση είναι επιθετική. Στο τεχνικό σκέλος ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας στην παρούσα φάση είναι το 1.650 επίπεδο ενώ μένει να δούμε την συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου στο 1.435 επίπεδο μιας και κατοχύρωση του και μόνο μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση», όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance.
Τα αποτελέσματα και τα εκκολαπτόμενα deal θα μας δώσουν τόνο στο κοντινό μέλλον ενώ η νέα εισροή κεφαλαίων μπορούν να κάνουν την διαφορά για να δούμε ακόμα μία μεγαλύτερη τάση και ενδιαφέρον για την αγορά με αυξημένους όγκους συναλλαγών.
Σύμφωνα με την Fast Finance, «Οι βοήθειες στην αγορά ήρθαν κυρίως από την ΕΕΕ, τον TITC και την ΔΕΗ μιας και ο τραπεζικός αλλά και μεγάλο μέρος μετοχών είναι αισθητά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους. Ασχέτου νέου υψηλού του ΓΔ καλό θα ήταν να παρατηρούμε την κάθε μετοχή που μας ενδιαφέρει ξεχωριστά μιας και οι μισοί περίπου τίτλοι είναι short. Αν τώρα η αγορά καταφέρει να κλείσει και πάλι ανοδικά τις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις αναγκαστικά θα δώσει συνέχιση της κίνησης θυμίζοντας ότι ο στόχος μας είναι τουλάχιστον η ζώνη του 1650. Το stop μας πλέον σε ημερήσιο στο 1505 ενώ όσο συντηρείται το 1542 σε κλείσιμο η τάση παραμένει επιθετική για τον ΓΔ. Στηρίξεις λοιπόν κοντινές έχουμε στο 1542 και το 1527 ενώ το 1573 είναι κοντινή αντίσταση».
Κάλυψη για την Metlen Energy & Metals ξεκίνησε η Bank of America με σύσταση «Buy» και τιμή στόχο 45 ευρώ ανά μετοχή. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η συνύπαρξη Ενέργειας και Μετάλλων αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για τη Metlen κάνοντας τους αναλυτές της BofA να αναμένουν ισχυρές τιμές αλουμινίου και περαιτέρω ανάπτυξη της Metlen στον ενεργειακό κλάδο. Επιπλέον, προσδοκούν ότι η εισαγωγή στο LSE να αποτελέσει καταλύτη για τη μετοχή.
Η μετοχή της Metlen ενισχύθηκε κατά 2,43% στα 34,60 ευρώ σήμερα με τον τζίρο να ξεπερνά τα 9,3 εκατ. ευρώ. Κέρδη 1,32% για τα ΕΛΠΕ στα 7,70 ευρώ, με τη ΔΕΗ και τη ΜΟΗ ελαφρώς υψηλότερα.
Ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,38% στις 1.551,90 μονάδες, με τον τζίρο στα 115 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 κατέγραψε απώλειες 0,5% στις 3.781,42 μονάδες με τον τραπεζικό να υποχωρεί κατά 1,17% στις 1.392,48 μονάδες.
Με θετικό πρόσημο οι Jumbo (0,38%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,43%), Σαράντης (1,23%), Φουρλής (0,94%) που χτύπησε υψηλά 52 εβδομ. στα 4,29 ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε Cenergy που έκλεισε με απώλειες 2,03%, με την ElvalHalcor στο -1,98% και την Viohalco στο -1,75%. Απώλειες άνω του 1,5% για τον ΟΤΕ στα 14,30 ευρώ. Πιέσεις κατοχύρωσης κερδών σε Τιτάν, ΕΕΕ και ΔΑΑ.
Στις τράπεζες, με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν και οι τέσσερις συστημικές, με την Alpha στο -1,68%, την Πειραιώς στο -1,25% και τη Eurobank με ΕΤΕ στο -1,08% και -1,06% αντίστοιχα.