Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται ο χρυσός τη Δευτέρα, με την τιμή του να βρίσκει στήριγμα στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε περισσότερα «μάκρο» από τις ΗΠΑ για να τιμολογήσουν τα επόμενα βήματα της Fed στο μέτωπο των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο χρυσός στην αγορά σποτ κερδίζει 0,3% στα 2.943,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα futures στις ΗΠΑ σκαρφαλώνουν 0,28% στα 2.961 δολάρια (σσ: το ρεκόρ όλων των εποχών του πολύτιμου μετάλλου είναι τα 2.954,69 δολ. η ουγγιά την περασμένη εβδομάδα).
Όσον αφορά την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι στην αγορά σποτ χάνει 0,1% στα 32,5 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα διολισθαίνει 0,4% στα 966,13 δολάρια, ενώ το παλλάδιο αποδυναμώνεται 1,2% στα 957,32 δολάρια.
«Η καθοδική κίνηση του δολαρίου επιτρέπει στον χρυσό να διατηρηθεί γύρω από τα ιστορικά υψηλά του», τόνισε ο Χαν Ταν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο Exinity Group, εξηγώντας ταυτόχρονα, η απειλή ενός εμπορικού πολέμου, που προκλήθηκε από τους δασμούς του Τραμπ, φέρνει το επίπεδο των 3.000 δολαρίων/ουγγιά πιο κοντά από ποτέ.
«Οι ταύροι στον χρυσό φαίνεται να παίρνουν το χρόνο τους πριν διεκδικήσουν το ορόσημο των 3.000 δολαρίων, αξιολογώντας τον κίνδυνο ότι η επόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed μπορεί λάβει χώρα ακόμη πιο αργά μέσα στο έτος», πρόσθεσε.
Οι traders προβλέπουν ότι η πρώτη χαλάρωση των επιτοκίων της Fed φέτος θα είναι τον Σεπτέμβριο, ενώ στρέφουν το βλέμμα τους στον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών (PCE) που προτιμά η FOMC για την παρακολούθηση της πορείας του πληθωρισμού, που δημοσιεύεται την Παρασκευή.