Τελ. ενημέρωση 12:40
Η νέα αμερικανική προεδρία φαίνεται να δοκιμάζεται έντονα τόσο από τις αγορές όσο και από τα οικονομικά στοιχεία και τις άμεσες αναθεωρήσεις για την αναπτυξιακή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, με φόντο τους δασμούς.
Ο Τραμπ έκανε ξανά ένα βήμα πίσω για το Μεξικό, αλλά όχι και για Καναδά, Κίνα. Οι δασμοί από την πλευρά των ΗΠΑ φαίνεται πως αξιοποιούνται ως εργαλείο πίεσης για επίτευξη συμφωνιών, με το βλέμμα, σε μια μακροπρόθεσμη βάση, προς μια συμφωνία τύπου Plaza, για την αποδυνάμωση του δολαρίου.
«Όπλο» στα χέρια των ΗΠΑ είναι η ανατίμηση του δολαρίου έναντι κυρίως του CAD που με τη συμβολή και της Fed (υψηλά επιτόκια) το καθιστύν ως ένα πιο ελκυστικό επενδυτικό «όχημα». Νόμισμα που έχει δύο όψεις καθώς πλήττει μεν, αλλά σε σημαντικά μικρότερο βαθμό τα αμερικανικά νοικοκυριά, έναντι των υπολοίπων.
Από την άλλη, οι απελάσεις και οι χαμηλοί φόροι της ατζέντας Τραμπ ενδέχεται να αποδειχθούν εύφλεκτο μείγμα, στην προσπάθεια της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής του. Και αυτό διότι δασμοί και απελάσεις περιορίζουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, αυξάνοντας τις τιμές, την ώρα που η μείωση φόρων θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα. Η υψηλή προθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν χρήματα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, τροφοδοτώντας ακόμη υψηλότερα τις προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο τιμών. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένας διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός.
Το ΧΑ όπως και ευρύτερα οι ευρωπαϊκές αγορές αρνούνται να πέσουν και ξεχωρίζουν καθώς διεθνή κεφάλαια τριμάρουν από τη Wall και προσφεύγουν σε άλλες αγορές. Στα εγχώρια, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τόσο την ετυμηγορία της DBRS σήμερα το βράδυ, όπως και της Moody's την επόμενη εβδομάδα. Αυξημένες πιθανότητες θετικής ετυμηγορίας και από τους δύο.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει οριακές απώλειες 0,04% στις 1.624,95 μονάδες, με τον τζίρο χαμηλό, κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,07% και ο τραπεζικός κατά 0,12%.
Στις τράπεζες έντονη διαφοροποίηση από την Alpha Bank που καταγράφει άνοδο 1,73% στα 2,055 ευρώ, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,79% και τις ΕΤΕ, ΠΕΙΡ να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Titan, ενώ οριακές απώλειες καταγράφουν ΓΕΚ και Metlen. Ήπια ανοδικά ΕΕΕ, ΔΕΗ και Motor Oil, με τη Σαράντης να ενισχύεται σημαντικά κατά 2,12%. Κέρδη για Ελλάκτωρ, Aegean, Viohalco.
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως σχολιάζει ο τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, «σε νέα υψηλά 14 ετών κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που «δεν καταλαβαίνει τίποτα» από την αύξηση της μεταβλητότητας στα διεθνώς διαπραγματεύσιμα επενδυτικά assets. Βέβαια, ενώ τα δυνατά εγχώρια εταιρικά θεμελιώδη ευνοούν την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση της ελληνικής Αγοράς, η πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη στο βαθμό που οι δηλώσεις ουσίας ή εντυπωσιασμού από πλευράς μεγάλων ξένων πολιτικών παραγόντων έχουν μπει για τα καλά στον «μύλο» της διεθνούς χρηματιστηριακής καθημερινότητας και άρα της intraday αποτίμησης μετοχών και της δημιουργίας νέων μεσομακροπρόθεσμων τάσεων.
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον οι 1.600 μονάδες αποτελούν πλέον την νέα «πλατφόρμα» από την οποία ο ελληνικός ΓΔ ατενίζει τη συνέχεια. Η υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα -απόρροια των αλλεπάλληλων κερδοφόρων χρήσεων που σημείωσαν οι ελληνικές εισηγμένες- όχι μόνο υποστηρίζει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών αλλά και έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό «μαξιλάρι ασφαλείας» ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης κάποιων από τις μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επενδυτικό περιβάλλον. Το θετικό μάλιστα είναι ότι η «άνεση» που προσφέρουν οι τρέχουσες θετικές ταμειακές ροές (cash flows) δεν έχει δημιουργήσει (τουλάχιστον όχι ακόμη) στις Διοικήσεις τάσεις υπερεπένδυσης (βλ. εξαγορές & συγχωνεύσεις), με τις προσδοκίες πάντως ότι λελογισμένες κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης των business plans βρίσκονται στο «τραπέζι», δίνοντας παράλληλα (δίχως αυτό να είναι το μοναδικό ζητούμενο) νέα «καύσιμα» και νέα φαντασία στο ταμπλό του ΧΑ.
Διαγραμματικά, η πληθώρα τεχνικών στηρίξεων που ακολουθούν, αλλά κυρίως η πεισματική άρνηση της Λεωφόρου Αθηνών να «δοκιμάσει» τις εν λόγω στηρίξεις, ευνοεί το κλίμα. Προφανώς και σημαντικά τμήματα της Αγοράς υποαποδίδουν ή κάνουν ημερήσιο… «τζίρο περίπτερου», ενώ πολλοί συμμετέχοντες ακόμη περιμένουν την αποτύπωση των όποιων ρίσκων στο ταμπλό, πόσω μάλλον βλέποντας μεγάλους αμερικάνικους δείκτες ή (πρώην?) «αγαπημένες» μετοχές, όπως η Nvidia, να έχουν διασπάσει ακόμη και τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.