Φρέσκο ρεκόρ όλων των εποχών πετυχαίνει ο χρυσός την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προστρέχουν στην αγκαλιά του ως απάντηση στην κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και στην πτώση των μετοχών μετά την ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Tα futures του χρυσού στις ΗΠΑ «πάτησαν» το ιστορικό υψηλό των 3.065,50 δολαρίων ενδοσυνεδριακά, ενώ ο χρυσός στην αγορά σποτ κερδίζει 1% στα 3.049,24 δολάρια η ουγγιά.
Το ασήμι στην αγορά σποτ ενισχύεται 0,8% στα 33,98 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κερδίζει 0,2% στα 976,10 δολάρια και το παλλάδιο προσθέτει 0,8% στα 975,93 δολάρια. Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας ενώ συχνά ευδοκιμεί σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Οι τιμές του χρυσού στην αγορά σποτ έχουν κατοχυρώσει 16 ρεκόρ φέτος, με highlight την κορυφή των 3.057,21 δολαρίων στις 20 Μαρτίου.
«Φαίνεται ότι θα δούμε τα futures του χρυσού σύντομα στα 3.100 δολάρια λόγω της αβεβαιότητας από τους δασμούς Τραμπ», δήλωσε ο Μπομπ Χάμπερκορν, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην RJO Futures. Οι κυβερνήσεις από την Οτάβα έως το Παρίσι απείλησαν με αντίποινα μετά την αμερικανική ανακοίνωση δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Απριλίου και σχεδιάζουν μάλιστα αντίμετρα προς τις ΗΠΑ.
Τα διεθνή χρηματιστήρια είναι... βαμμένα στα «κόκκινα» καθώς οι μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου καταγράφουν απώλειες. Μετά την απόφαση της Fed την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, υποδεικνύοντας ακόμη 2 πιθανές μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος, οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Η ανακοίνωση του PCE θα τους βοηθήσει να ερμηνεύσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τον χρονικό ορίζοντα για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, η Goldman Sachs αναβάθμισε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού για το τέλος του 2025 στα 3.300 δολάρια ανά ουγγιά από 3.100 δολάρια, επικαλούμενη ισχυρότερες εισροές ETF και τη διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα από τις κεντρικές τράπεζες.