Τελευταία ενημέρωση 17:07
Αντίδραση βγάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης αλλά και τον ζόρικο Μάρτιο που αποτέλεσε τον πρώτο πτωτικό μήνα του 2025, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την «Ημέρα Απελευθέρωσης», την ανακοίνωση των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη, ενώ επικρατεί ικανοποίηση για τον βραδύτερο ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αποκλιμακώθηκε στο 2,2% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, εντός των προβλέψεων των αναλυτών (από 2,3% τον Φεβρουάριο). Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ο ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 2,3% στη Γερμανία, υποχώρησε στο 2,2% στην Ισπανία, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9% στη Γαλλία, με τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων 0,25% από ΕΚΤ στις 17 Απριλίου να κερδίζουν έδαφος. Στην Ελλάδα, οι πληθωριστικές πιέσεις άγγιξαν το 3,1%.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές αναθάρρησαν από την ψύχραιμη τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε ομιλία της διεμήνυσε πως η ΕΕ είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, αλλά θα λάβει αντίμετρα εάν χρειαστεί, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες στο τραπέζι.
«Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις και θα τις προσεγγίσουμε από θέση ισχύος. Η Ευρώπη έχει πολλά χαρτιά, από το εμπόριο μέχρι την τεχνολογία. Η δύναμή μας βασίζεται επίσης στην ετοιμότητά μας να λάβουμε σταθερά αντίμετρα εάν χρειαστεί. Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι» τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας για πολλοστή φορά πως η ΕΕ διαφωνεί με την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που προκάλεσε ο Τραμπ.
Παράλληλα, επεσήμανε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις, όμως επανέλαβε πως: «το μήνυμά μου προς εσάς σήμερα είναι ότι έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και την ευημερία μας. Έχουμε τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, έχουμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε, έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,52% στις 536,60, προερχόμενος από τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές ημέρες και απώλειες 1,5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η υγειονομική περίθαλψη και ο τραπεζικός κλάδος ηγούνται της ανόδου καταγράφοντας κέρδη 1,7% και 1,2%, αντίστοιχα. Από την πλευρά του, ο EuroStoxx 50 προσθέτει 1,02% στις 5.302 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,59% στις 8.633 μονάδες, ο γερμανικός DAX σκαρφαλώνει 1,25% στις 22.438 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +0,91% στις 7.861 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται στο 1,23% στις 38.519 μονάδες ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 αγγίζει τις 13.60 μονάδες με κέρδη 0,88%.
Την Τετάρτη θα τεθούν σε ισχύ μία σειρά από δασμούς, όπως η εισφοράς 25% σε «όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ» ενώ ο Τραμπ θα ανακοινώσει και το σχέδιό του για δασμούς ανά χώρα.
Θετικά πρόσημα στην Ασία
Κέρδη σημείωσαν στην πλειοψηφία τους οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Τρίτη ανακάμπτοντας από το sell-off της χθεσινής συνεδρίασης.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,04% στις 7.925,20 μονάδες, αφού η Reserve Bank of Australia διατήρησε όπως ήταν αναμενόμενο τα επιτόκια στο 4,1%, καθώς η χώρα κατευθύνεται στις κάλπες στις 3 Μαΐου.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχασε στο τέλος τα κέρδη του κλείνοντας στο -0,14%, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 0,11%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε 1,62% για να ολοκληρώσει στις 2.521,39 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 2,76% στις 691,45 μονάδες.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ολοκλήρωσε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,43%.
Στα μάκρο της ημέρας, ο κινεζικός δείκτης Caixin PMI για τον Μάρτιο έφτασε στο 51,2, σε σύγκριση με το 51,1 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters, και ελαφρώς υψηλότερο από το 50,8 τον προηγούμενο μήνα.