Αυξάνονται οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη
Πιστοί στα παραδοσιακά καύσιμα παραμένουν οι Ευρωπαίοι οδηγοί.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι πωλήσεις των βενζινοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη, κάτι που έχει αλυσιδωτά θετικά αποτελέσματα και για τις πωλήσεις βενζίνης ενώ, αντίθετα, μειώνεται η κατανάλωση ντίζελ παρά το χαμηλότερο κόστος που έχει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, στην Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς για τα ντιζελοκίνητα μειώθηκε στο 32% πέρυσι από 39% το προηγούμενο έτος ενώ το premium της βενζίνης έχει φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Μάλιστα, όπως προβλέπεται, η ζήτηση βενζίνης θα αυξηθεί, καθώς το ντίζελ θα χάσει ακόμη περισσότερο έδαφος, δήλωσε ο Steve Sawyer, αναλυτής της εταιρείας Facts Global Energy και πρόσθεσε ότι η πίεση στις τιμές της βενζίνης θα συνεχιστεί επειδή η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα με ντίζελ εξακολουθούν να είναι φθηνότερα κατά μέσο όρο στην αντλία στην Ευρώπη και μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση σε μίλια ανά γαλόνι, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αποφεύγουν το ντίζελ, κάτι το οποίο εν μέρει οφείλεται και στο Dieselgate.

Εξαιρουμένου του φόρου, η βενζίνη είναι 9 σεντς ανά λίτρο φθηνότερη σε όλη την Ευρώπη. Πάντως η επιστροφή στα βενζινοκίνητα οχήματα προέρχεται από την αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων και τις εξαγωγές των πλεονασματικών ποσοτήτων .

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μερίδιο των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων στην Ισπανία έχει μειωθεί κατά 30%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με την ισπανική ένωση αυτοκινήτων. Το μερίδιο των βενζινοκίνητων διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια φθάνοντας σε ποσοστό 60%.

Στη Γερμανία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για το ντίζελ. «Υπήρξε μια δραματική μείωση των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Luke Bosdet, εκπρόσωπος της Ένωσης Automobile.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις βενζίνης αυξήθηκαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια λίτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο το Νοέμβριο για πρώτη φορά για αυτόν τον μήνα από το 2013.

Η βενζίνη μπορεί επίσης να γίνει φθηνότερη λόγω των επερχόμενων κανόνων που περιορίζουν την περιεκτικότητα σε θείο στα καύσιμα μεταφοράς. Οι κανονισμοί έχουν ενθαρρύνει ζήτηση για τα λεγόμενα καύσιμα μεσαίας απόσταξης, συμπεριλαμβανομένου και του ντίζελ για θαλάσσιες μεταφορές, ενός καυσίμου το οποίο είναι παρόμοιο με το πετρέλαιο ντίζελ που μπορεί να τροφοδοτεί τα εμπορικά πλοία κατά την τήρηση των κανόνων καθαρού καυσίμου, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider