Επικεφαλής ΜΙ5: Η ρωσική GRU επιδιώκει να προκαλέσει «χάος» στη Βρετανία και την Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικεφαλής ΜΙ5: Η ρωσική GRU επιδιώκει να προκαλέσει «χάος» στη Βρετανία και την Ευρώπη
Λονδίνο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας γνωστή ως GRU (Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας) επιδιώκει να προκαλέσει ‘χάος’ σε όλη τη Βρετανία και την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας γνωστή ως GRU (Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας) επιδιώκει να προκαλέσει ‘χάος’ σε όλη τη Βρετανία και την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ μια αυξανόμενη απειλή από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν για τον ίδιο τη μεγαλύτερη ανησυχία του για την τρομοκρατία.

Στην ετήσια ομιλία του, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5) Κεν Μακάλουμ, κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω «από κάθε συνωμοσία» σε βρετανικό έδαφος.

Ο Μακάλουμ δήλωσε ότι οι έρευνες για κρατικές απειλές αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Ρωσία και το Ιράν έχουν στραφεί σε εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών και πληρεξούσιους για να εκτελούν τις «βρώμικες δουλειές» τους.

«Θα γίνει σαφές σε σας ότι η ΜI5 έχει στα χέρια της μια κολασμένη δουλειά» είπε.

Περιγράφοντας τις απειλές για την Βρετανία, ο Μακάλουμ είπε ότι από τον Μάρτιο του 2017, η MI5 και η βρετανική αστυνομία εξουδετέρωσαν 43 συνωμοσίες σε προχωρημένο στάδιο, ορισμένες από τις οποίες ήταν στις τελευταίες μέρες του σχεδιασμού μαζικών δολοφονιών.

Η τρομοκρατική τάση που του προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία, είπε ο αρχηγός της ΜΙ5, είναι μια επιδεινούμενη απειλή από την Αλ Κάιντα, που επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ειδικά από του Ισλαμικού Κράτους το οποίο συνεχίζει τις προσπάθειες εξαγωγής της τρομοκρατίας, επικαλούμενος την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα τον Μάρτιο.

Αλλά μέχρι στιγμής η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη περάσει στη βαθμίδα της στρατιωτικής βίας εντός της πατρίδας, είπε ο Μακάλουμ.

Από τα άτομα που ερευνώνται για εμπλοκή τους σε τρομοκρατική δράση, το 13% είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών, αριθμός τριπλάσιος τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Μακάλουμ.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Μακάλουμ αναφέρθηκε στις κρατικές απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Παρά την απέλαση περισσοτέρων των 750 Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, και την απέλαση του τελευταίου αξιωματικού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσία στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Μακάλουμ είπε ότι είναι «εντυπωσιακός» ο τρόπος με τον οποίο οι ρωσικοί κρατικοί φορείς στρέφονται σε πληρεξούσιους για να κάνουν τη δουλειά τους.

«Ειδικά η GRU βρίσκεται σε μια διαρκή αποστολή να δημιουργεί χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους: έχουμε δει εμπρησμούς, σαμποτάζ και άλλα. Επικίνδυνες ενέργειες που διεξάγονται με αυξανόμενη απερισκεψία», είπε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τον Ιανουάριο του 2022, ο ίδιος είπε επίσης ότι η υπηρεσία του και η αστυνομία ανταποκρίθηκαν σε 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν, οι οποίες δυνητικά αποτελούσαν θανάσιμες απειλές για πολίτες και κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχουμε δει τη μία συνωμοσία μετά την άλλη, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πρωτοφανή ρυθμό και κλίμακα» είπε ο Μακάλουμ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Aνακοίνωσε την κατάληψη δύο ακόμα χωριών στην ανατολική Ουκρανία

Βρετανία: Με ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκε ο πληθυσμός το 2023 κυρίως λόγω της μετανάστευσης

Νέες ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νοτιοδυτικό Λίβανο - «Καμπανάκι» από Ιράν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider