Πού πηγαίνουν τα πρόστιμα από το σκάνδαλο Dieselgate

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού πηγαίνουν τα πρόστιμα από το σκάνδαλο Dieselgate
Το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας επενδύει τα πρόστιμα της VW εξαιτίας του σκανδάλου Dieselgate στο ευρυζωνικό Internet, στα νοσοκομεία, στα πανεπιστήμια και στην οικολογική κινητικότητα!

Πριν περίπου ένα χρόνο υποχρεώθηκε να πληρώσει η Volkswagen πρόστιμο ύψους ενός δις ευρώ στο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, το οποίο κατέχει το 20% της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας, ως απόρροια του σκανδάλου παραποίησης ρύπων σε εκατομμύρια ντιζελοκίνητα μοντέλα της. Η κυβέρνηση του κρατιδίου, στο οποίο εδρεύει η VW, θα αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων επενδύοντας στο ευρυζωνικό Internet, σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία, στη μείωση του χρέους, στην ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων και σε μορφές κινητικότητας, φιλικές προς το περιβάλλον.

Η εισαγγελία της πόλης Μπράουνσβαϊγκ επέβαλε στη VW τον Ιούνιο του 2018 πρόστιμο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επειδή η εταιρεία εξαπάτησε τους καταναλωτές με στόχο την αποκόμιση κερδών. Ωστόσο το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ανακάλυψαν οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές παράνομα τοποθετημένα λογισμικά σε ντιζελοκινητήρες εκατομμυρίων μοντέλων του ομίλου VW, με στόχο να δείχνουν πολύ χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τις πραγματικές.

Τα 350 εκατ. ευρώ από το πρόστιμο θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη δικτύων ευρυζωνικότητας και στην ψηφιοποίηση διαφόρων δημόσιων φορέων και λειτουργιών, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους του γερμανικού κρατιδίου. Τα 200 εκατ. ευρώ από το δισεκατομμύριο της Volkswagen θα επενδυθούν στην ανακαίνιση και την κατασκευή νοσοκομείων σε ένα βάθος χρόνου έως το 2022, ενώ 150 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αναβάθμιση της Ιατρικής Σχολής του Ανοβέρου και της Πανεπιστημιακής Κλινικής της πόλης Γκέτινγκεν. Στα σχέδια αξιοποίησης του προστίμου προβλέπεται η επένδυση 100 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων – κυρίως δημοτικών- αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τέλος θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων αυτοκίνησης. Τα 20 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων σε πόλεις, όπου υπάρχουν σύμφωνα με τις μετρήσεις υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου, 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της υδρογονοκίνησης και τα υπόλοιπα 40 εκατ. θα επενδυθούν στη δημιουργία δημοτικών στόλων οχημάτων με οικολογικότερες προδιαγραφές.

Να σημειώσουμε, ότι η αξιοποίηση του προστίμου είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην Κάτω Σαξωνία και υπήρξαν προτάσεις από διάφορες πλευρές. Για παράδειγμα ο σύνδεσμος δικαστών του κρατιδίου είχε ζητήσει, να χρηματοδοτηθούν από ένα μέρος του ενός δις ευρώ επιπρόσθετες θέσεις δικαστών και εισαγγελέων για γρηγορότερους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, ενώ εκφράστηκε και η άποψη, να δοθούν όλα τα χρήματα για τη μείωση του χρέους της Κάτω Σαξωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider