Ταμείο Ανάκαμψης: Πού πάνε οι επιχορηγήσεις και τα μεγάλα δάνεια των 16 δισ. ευρώ – H λίστα με τους αποδέκτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Πού πάνε οι επιχορηγήσεις και τα μεγάλα δάνεια των 16 δισ. ευρώ – H λίστα με τους αποδέκτες
Οι 100 μεγαλύτεροι τελικοί αποδέκτες «μοιράζονται» περίπου 16,45 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι 100 μεγαλύτεροι τελικοί αποδέκτες των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης «μοιράζονται» περίπου 16,45 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα με στοιχεία έως τις 31 Ιουλίου, όταν στη λίστα του περασμένου Νοεμβρίου (στοιχεία μέχρι 30/11/2023) η αντίστοιχα «πίτα» ήταν ύψους 12,6 δισ. ευρώ

Όπως είναι φυσικό, η μερίδα του λέοντος ή περίπου το 86% του συνολικού ποσού κατευθύνεται στους φορείς του Δημοσίου και ειδικά τα υπουργεία, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 4 δισ. έχουν κατευθυνθεί σε 41 επιχειρήσεις κυρίως μέσω δανείων αλλά και επιχορηγήσεων για ενεργειακά έργα.

Στη λίστα του περασμένου Νοεμβρίου (στοιχεία μέχρι 30/11/2023) οι 100 μεγαλύτεροι αποδέκτες μοιράζονταν μια «πίτα» ύψους 12,6 δισ. ευρώ των οποίων τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ είχαν κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Η κατανομή στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσά έχουν κατευθυνθεί στα υπουργεία: Περιβάλλοντος και Ενέργειας (1,81 δισ.), Υποδομών και Μεταφορών (1,46 δισ.), Ψηφιακής Διακυβέρνησης (1,45 δισ.) Υγείας (1,01 δισ.), Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (558 εκατ.) και Πολιτισμού (447 εκατ. ευρώ).

Εκτός από τα υπουργεία στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου που βρίσκονται στη λίστα των 100 μεγαλύτερων τελικών αποδεκτών περιλαμβάνονται: Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (305 εκατ. ευρώ), το Ελληνικό Κτηματολόγιο (250 εκατ. ευρώ), ο ΟΣΕ (181 εκατ. ευρώ), η ΑΑΔΕ (152 εκατ. ευρώ), το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (144 εκατ. ευρώ) και ο Δήμος Αθηναίων (132 εκατ. ευρώ).

Στον ιδιωτικό τομέα ο μεγαλύτερος αποδέκτης είναι ο ΔΕΔΔΗΕ με ποσό περίπου 385 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ με 303 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται πέρα από τα δάνεια και επιχορηγήσεις για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τις επεκτάσεις δικτύων.

Ο μεγαλύτερος τελικός αποδέκτης του ιδιωτικού τομέα είναι με μεγάλη διαφορά ο όμιλος της ΔΕΗ με τη μητρική να λαμβάνει 204 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβαση δανείου για ακόμη μεγαλύτερο ποσό, της τάξης των 290 εκατ. ευρώ, έχει υπογράψει η θυγατρική της ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών του ομίλου. Εδώ να σημειώσουμε ότι η καταγραφή γίνεται σε επίπεδο ΑΦΜ, έτσι στη λίστα των μεγαλύτερων αποδεκτών καταγράφονται σε διάφορες εταιρείες που ανήκουν όμως στον ίδιο όμιλο.

Σημαντική δανειοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ λάβει και η Ελληνικός Χρυσός για τα έργα στη Χαλκιδική, ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και οι εταιρείες ενοικίασης-leasing οχημάτων Autohellas (150 εκατ. ευρώ) και AVIS (269 εκατ. ευρώ δάνειο και επιχορήγηση) για την ανανέωση των στόλων οχημάτων με ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα.

Στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους τελικούς αποδέκτες κυριαρχούν οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας μεταξύ των οποίων: Η Φοίβη Ενεργειακή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 184 εκατ. ευρώ, η Αιολική Βερμίου με 182 εκατ. ευρώ η Αμυνταίο Φωτοβολταϊκό Πάρκο με 127 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παρουσία έχουν οι εταιρείες ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών και οπτικών ινών που εκτός από την ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες εντοπίζονται οι: ΟΤΕ ( 93,7 εκατ. ευρώ ), ΤΕΡΝΑ FIBER που έχει αναλάβει τμήμα του ΣΔΙΤ για τη διασύνδεση των λεγόμενων «λευκών περιοχών» της Περιφέρειας με οπτικές ίνες που έλαβε δάνειο 129 εκατ. ευρώ, και United Fiber της United Group-Wind με 49,5 εκατ. ευρώ.

Στους κλάδους του τουρισμού περιλαμβάνονται οι: The Grid (61 εκατ. ευρώ), ΣΑΝΗ (39,8 εκατ.) και IKOS KISSAMOS (49,2 εκατ. ευρώ). Στη βιομηχανία βρίσκονται η Damco Φαρμακευτική (δάνεια και επιδότηση R&D), η Sunlight Group (59,6 εκατ. ευρώ) και η θυγατρική της Sunlight Technosystems (37,8 εκατ. ευρώ), η Ηπειρώτικη Βιομηχανία Εμφαλιώσεων (VIKOS) με 31,41 εκατ. ευρώ και η Fulgor της Ελληνικά Καλώδια (25,17 εκατ. ευρώ).

Τέλος το λιανεμπόριο εκπροσωπείται με τις αλυσίδες σουπερμάρκετ Lidl Ελλάς (56,45 εκατ. ευρώ), Σκλαβενίτη (37,9 εκατ. ευρώ) και ΜΕΤΡΟ (24,6 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακευτικές: Στο μισό δισ. τα επενδυτικά σχέδια προς «ενίσχυση» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Υποδομές - Άρδευση: Πώς «μοιράζεται» η ΣΔΙΤ «πίτα» 850 εκατ. – Προσφορές για 5 έργα, ένα στα αζήτητα 

ΕΤΕ: Επίδοση ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο το placement μετοχών – 7,2 δισ. η συνολική ζήτηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider