ΕΤΕ: Νέα ισχυρή ψήφος των επενδυτών  – Επιτυχία του ΤΧΣ και έσοδα 687 εκατ. ευρώ από το placement

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Νέα ισχυρή ψήφος των επενδυτών  – Επιτυχία του ΤΧΣ και έσοδα 687 εκατ. ευρώ από το placement
Υπερκάλυψη 12 φορές στο διεθνές και περίπου 2 φορές στο ελληνικό βιβλίο προσφορών στη διαδικασία προσφοράς του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Αναμένεται επανάληψη της πολύ ισχυρής μετοχικής συμμετοχής μακροπρόθεσμων επενδυτών, της τάξεως του 70%, όπως και στο πρώτο placement της ΕΤΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

Μία ακόμη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές, έλαβε η Εθνική Τράπεζα, στέφοντας με επιτυχία και την δεύτερη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Οι επίσημες αναλυτικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της έκβασης του placement για το 10% των μετοχών (περίπου 91,5 εκατ. μετοχές) της Εθνικής Τράπεζας αναμένονται το πιθανότερο τη Δευτέρα και όχι σήμερα. Ωστόσο, η υπερκάλυψη του placement κατά 12 φορές και η τελική τιμή διάθεσης στα 7,55 ευρώ ανά μετοχή, θεωρούνται δεδομένα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υπερκάλυψη κοντά στις 2 φορές στο ελληνικό βιβλίο προσφορών, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Οι Έλληνες επενδυτές θα λάβουν το 15% των προσφερόμενων μετοχών της ΕΤΕ. Τα συνολικά έσοδα για το ΤΧΣ από το placement της ΕΤΕ ανέρχονται σε 687.050.000 ευρώ.

Το πολύ ουσιαστικότερο της εντυπωσιακής υπερκάλυψης, η οποία κατέρριψε τα προηγούμενα ρεκόρ στα placements της Τράπεζας Πειραιώς τον Μάρτιο και της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, έχει να κάνει με τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας την επόμενη μέρα. Αναμένεται επανάληψη της πολύ ισχυρής μετοχικής συμμετοχής επενδυτών, όπως και στο πρώτο placement της ΕΤΕ που διενήργησε το ΤΧΣ. Η απόφαση του ΤΧΣ να βάλει χθες τον πήχη για τις αποδεκτές προσφορές στα 7,55 ευρώ, αφού είχε ήδη κλείσει το εύρος της τιμής διάθεσης στα 7,40 – 7,65 ευρώ, έναντι αρχικού εύρους 7,30 – 7,95 ευρώ, σηματοδοτεί ότι όλα τα hedge funds που είχαν υποβάλει προσφορές κερδοσκοπικού χαρακτήρα στα υψηλά όρια του αρχικού εύρους τιμών, αλλά και όσα κινήθηκαν προς τα χαμηλότερα επίπεδα του πιο κλειστού εύρους, έχουν αποκλειστεί από την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών της ΕΤΕ.

Με την κίνηση αυτή το ΤΧΣ και ο CEO, Ηλίας Ξηρουχάκης, επέλεξαν τους ποιοτικούς μακροχρόνιους επενδυτές, οι οποίοι θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών στο διεθνές βιβλίο και θα μπορούν να εγγυηθούν την καλή πορεία (σ.σ. αποφυγή volatility λόγω ξεπουλήματος) της μετοχής της ΕΤΕ στο ΧΑ στο μέλλον. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ισχυρών, μακροπρόθεσμων επενδυτών θα κινείται στο 70%, κατ' αναλογία με το προηγούμενο placement μέσω του οποίου το ΤΧΣ διέθεσε ποσοστό 22% της Εθνικής Τράπεζας. Τότε, τα 2/3 των νέων επενδυτών ήταν αποκλειστικά μακροπρόθεσμα funds (only long) και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds, με γεωγραφική προέλευση 40% από Ευρώπη, 40% από ΗΠΑ και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ συγκαταλέγονταν η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Norges, η Lazard, η Allianz, το GIC (μεγάλο fund με έδρα την Σιγκαπούρη, η Wellington, το RWC, μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό fund και η Robeco, μεγάλη ολλανδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Δείτε την ανακοίνωση του ΤΧΣ και της Euroxx Χρηματιστηριακής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα εύσημα της Handelsblatt – Πού το πάει η Metlen με το ρεύμα; - Άξιος κριτής

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Σήμερα τελευταία ευκαιρία για υποβολή αίτησης

Lamda Development: Σε «ρότα» αναβάθμισης η μαρίνα Αγίου Κοσμά – Οι επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider