Φαρμακευτικές: Στο μισό δισ. τα επενδυτικά σχέδια προς «ενίσχυση» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακευτικές: Στο μισό δισ. τα επενδυτικά σχέδια προς «ενίσχυση» από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σχεδόν διπλάσιο το ύψος τους από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ενισχυμένη η δημόσια χρηματοδότηση. Πότε θα ξεκαθαρίσει η κατανομή.

Σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις είναι το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, διεκδικώντας χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2024-2025, υπό το νόμο για το λεγόμενο «επενδυτικό clawback».

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο του 23oυ Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί ανέρχεται σε 40 και το συνολικό ύψος τους στα 500 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις (230 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 13 εκ των προγραμμάτων αφορούν σε παραγωγικές επενδύσεις και τα υπόλοιπα 27 σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α).

Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU και αφορά στο συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback (υπέρβαση του προϋπολογισμού για φάρμακα που υποχρεούται να επιστρέφει η φαρμακοβιομηχανία στο κράτος) με ποσοστά επί των δαπανών Ε&Α και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.

Tα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα φέρονται να έχουν καταθέσει οι ελληνικές εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ, DEMO, ΕΛΠΕΝ, RAFARM, Faran και η γερμανικών συμφερόντων Boehringer Ingelheim.

Ενισχυμένο το ποσό συμψηφισμού

Από το συνολικό ύψος των σχεδίων, ένα μόνο μέρος θα χαρακτηριστεί ως «επιλέξιμη δαπάνη», δίνοντας τη δυνατότητα να συμψηφιστεί (ολόκληρο ή μέρος του), με το clawback που έχει καταλογιστεί στην εκάστοτε εταιρεία, με δεδομένο ότι το θεσμοθετημένο ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης η δημόσια χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη εξασφαλισμένη τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ενίσχυση του ποσού, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την υποστήριξή του στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού είχε δηλώσει δημοσίως και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού -όπως έχει πει χαρακτηριστικά- αποδείχτηκε κατά τη χρήση του μέτρου ότι τα χρήματα που παίρνει το κράτος πίσω σε θέσεις εργασίας, επενδύσεις κλπ. είναι υπερπολλαπλάσια αυτών που διαθέτει.

Σαφής εικόνα για τις εταιρείες που θα λάβουν τελικά έγκριση και την μεταξύ τους κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης αναμένεται εντός του Οκτωβρίου.

Η κατανομή ανά περιοχή

Σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ ανά περιοχή έχει ως εξής:

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος,
Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα
40.000.000

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο,
Κρήτη
35.000.000

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

Αττική
70.000.000
Στερεά Ελλάδα 5.000.000
ΣΥΝΟΛΟ 150.000.000

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδύσεις θεσμοθετήθηκε το 2019, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δίνοντας κίνητρο για νέες επενδυτικές κινήσεις μετά από μία μακρά περίοδο αποεπένδυσης λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ στο τέλος του 2021 εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το ποσό του συμψηφισμού clawback - επενδύσεων για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 είχε οριστεί στα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία συμψηφίζονται με το clawback που καταβάλλουν οι εταιρείες σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρίμηνο εξελίξεων για τον τομέα του φαρμάκου – Τι αλλάζει το επόμενο διάστημα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών στο σύστημα Υγείας

Νέα κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων για τις παράνομες εξαγωγές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider