Τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα θα οφείλουν πολλά στα… τρωκτικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα θα οφείλουν πολλά στα… τρωκτικά
Νευροεπιστήμονες που παρατηρούν τη λειτουργία του εγκεφάλου τρωκτικών, πουλιών και ψαριών, βοηθούν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης των οχημάτων του μέλλοντος.

Τα οχήματα θα είναι τα πρώτα ρομπότ του άμεσου μέλλοντός μας, καθώς ήδη έχουν την δυνατότητα να κινούνται αυτόνομα. Μέχρι σήμερα, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα που ήδη βρίσκονται στο δρόμο εξυπηρετούν ερευνητικούς σκοπούς και δεν επιτρέπεται η χρήση τους χωρίς την παρουσία οδηγού «πίσω από το τιμόνι». Στο μέλλον, δεν θα υπάρχει καν τιμόνι στα αυτοκίνητα, θα υπάρχει όμως αυτό το κάτι που σήμερα λείπει: η τεχνητή νοημοσύνη.

Για να μπορέσει ένα αυτόνομα κινούμενο όχημα να ανταποκριθεί σε όλα τα σενάρια κυκλοφορίας, ειδικά στις δύσκολες και συνεχώς μεταβαλλόμενες αστικές συνθήκες, θα πρέπει, εκτός από προϋπάρχοντα σενάρια στο λογισμικό του, να δημιουργεί μόνο του και νέα. Αυτό το τελευταίο είναι ένα επίτευγμα που μόνο η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει, οπότε οι γίγαντες της πληροφορικής –Apple, Google, Facebook και πολλές ακόμα- επενδύουν δις δολάρια στη σχετική έρευνα.

Στο Μαϊάμι, αυτόνομα κινούμενα Ford παραδίδουν πίτσες

Εσχάτως οι παραπάνω εταιρείες προσλαμβάνουν μαζικά νευροεπιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην παρατήρηση πουλιών, θηλαστικών και ψαριών. Κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες οργανισμών διαθέτει ειδικές ικανότητες αντίληψης και αντίδρασης, που βοηθούν τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ακόμα πιο «έξυπνο» και ικανό λογισμικό –σε ορισμένες περιπτώσεις, ικανότερο και από αυτόν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον εγκέφαλο των ζώων πιστεύουν ότι οι διάφορες δεξιότητες που αυτά εμφανίζουν μπορούν να μεταφερθούν στα ρομπότ. Θέλουν να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα των νευρώνων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν τη βιολογική γνώση.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Διόλου, καθώς τα δις δολάρια ρευστότητας των κολοσσών της πληροφορικής επιταχύνουν την επιστήμη με ταχύτητα φωτός. Βλέπετε το μέλλον του κόσμου –και φυσικά του αυτοκινήτου- είναι ψηφιακό. Με αυτό το δεδομένο, καμία από τις πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής δεν θέλει να μείνει πίσω στην κούρσα που οδηγεί σε μια παγκόσμια βάση πελατών, η οποία θα περιλαμβάνει, κυριολεκτικά, το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider