Δεύτερο λουκέτο στα εργοστάσια αυτοκινήτων της Αγγλίας φέρνει το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερο λουκέτο στα εργοστάσια αυτοκινήτων της Αγγλίας φέρνει το Brexit
Δεν έχουν τέλος τα βάσανα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με την 31 Οκτωβρίου να αποτελεί την απαρχή ενός ακόμα κύκλου ύφεσης.

Η αρχή έγινε στις 29 Μαρτίου του 2019. Τότε, στην πρώτη προγραμματισμένη «έξοδο» της Αγγλίας από την Ε.Ε., τα εργοστάσια έκλεισαν μερικές ημέρες ώστε να αποφύγουν τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στην ομαλή τροφοδοσία με ανταλλακτικά και πρώτες ύλες ένα άτακτο Brexit.

Παρότι τελικά από αποφεύχθηκε, ο βρετανικός κατασκευαστικός κλάδος αυτοκινήτων δέχτηκε τον Απρίλιο ένα τεράστιο πλήγμα, με σημαντική μείωση παραγωγής και φυσικά κερδών. Επίσης, η εσωτερική αγορά της Βρετανίας μόλις τον Αύγουστο κατάφερε να ανακάμψει ελαφρώς, με άνοδο 3,3%, μετά από 15 συνεχούς μήνες πτωτικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα του εκτός Ε.Ε., με ή χωρίς συμφωνία εξόδου, στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν αυτό θα συμβεί ή εάν το Brexit θα καθυστερήσει, θα τεθεί εκ νέου σε δημοψήφισμα ή θα ακυρωθεί. Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους δεν μπορούν να περιμένουν, καθώς τα εργοστάσια δεν είναι μαγαζάκια να κλείνουν και να ανοίγουν σε μερικά λεπτά. Έτσι προγραμματίζουν διακοπές παραγωγής, για να προλάβουν τις πιθανές συνέπειες στρεβλώσεων στην ομαλή λειτουργία των εργοστασίων τους, οι οποίες ελπίζουν να είναι και οι τελευταίες.

Συγκεκριμένα η Toyota έχει ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου της για μια ημέρα την 1η Νοεμβρίου, η BMW αντίστοιχα το κλείσιμο της μονάδας κατασκευής Mini για δύο ημέρες, στις 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου, ενώ η JLR τερμάτισε το κοντέρ: Ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τα εργοστάσιά της κλειστά για όλη την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η παραπάνω κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ευχαριστεί διόλου τα στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου πανευρωπαϊκά, καθώς αυτή βρίσκεται ήδη σε ύφεση όσον αφορά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 έως και σήμερα. Επομένως, μια ακόμα στρέβλωση στην παραγωγικότητα των βρετανικών εργοστασίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider