Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο

Λέγεται, ότι όποιος αργεί, χάνει το τρένο. Στην περίπτωση της Stelvio, οι Ιταλοί άργησαν μεν απελπιστικά να παρουσιάσουν ένα SUV, φαίνεται όμως ότι αξιοποίησαν στο έπακρον αυτόν τον επιπρόσθετο χρόνο, για να λανσάρουν κάτι πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Αυτό αφορά κατά πρώτον λόγο το αμάξωμα, που υπηρετεί τους τρεις θεμέλιους λίθους του ιταλικού ντιζάιν. Την αλάνθαστη αίσθηση για ισορροπημένες αναλογίες, τη στυλιστική ευθύτητα των γραμμών και την απίστευτη διαμόρφωση των επιφανειών, τα οποία συναντούμε εξάλλου και στη νέα Giulia. Το αποτέλεσμα είναι να δείχνει η Stelvio χαμηλότερη και πιο σπορτίφ σε σχέση με τις διόλου αμελητέες εξωτερικές διαστάσεις της (4,69 μ. μήκος, 1,90 μ. πλάτος, 1,68 μ. ύψος), αλλά και να ξεχωρίζει σαν τη μύγα στο γάλα ανάμεσα στα υπόλοιπα μεγαλομεσαία SUV.

Όμως και το εσωτερικό εντυπωσιάζει με τη σχεδιαστική του προσέγγιση, που είναι παρόμοια με της Giulia. Οι σχεδιαστές της Alfa Romeo απέφυγαν τις υπερβολές και στο κόκπιτ με τα ποιοτικά υλικά κυριαρχεί μία αφαιρετική λογική με ελάχιστους διακόπτες και μπουτόν. Αντίθετα, το τιμόνι είναι υπερφορτωμένο, μάλιστα έχει χρεωθεί ακόμη και με τη φιλοξενία του μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα. Οι χώροι μας άρεσαν, είναι ικανοποιητικοί –αν και όχι κορυφαίοι- για μεγαλόσωμους επιβάτες εμπρός και πίσω, ενώ και το πορτ-μπαγκάζ καλύπτει απολύτως τις ανάγκες μίας οικογένειας χάρη σε έναν μίνιμουμ όγκο της τάξης των 525 λίτρων.

Kινητήρας, αίσθηση οδήγησης

Κάτω από το καπό του κινητήρα του αυτοκινήτου της δοκιμής μας φώλιαζε ένας πετρελαιοκινητήρας 2,2 λίτρων και 210 ίππων, που μας εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή με την αθόρυβη λειτουργία του, χάρη –μεταξύ άλλων- στην εξαιρετική ηχομόνωση της Stelvio. Η μόνη περίπτωση για να φτάσει ο ήχος του τετρακύλινδρου στα αυτιά των επιβατών, είναι να έχει υπερβεί αισθητά το αυτοκίνητο τα όρια ταχύτητας, αλλιώς περνά το μοτέρ απαρατήρητο ηχητικά.

Ακόμη και με τον ντιζελοκινητήρα, δεν προδίδει η Stelvio τα γονίδιά της και διατηρεί τον σπορ χαρακτήρα της, που αποτυπώνεται και στις εξαιρετικές επιδόσεις της (επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 6,6’’, τελική ταχύτητα 215 χλμ./ώρα). Εδώ θα πρέπει να εξάρουμε τη συνεργασία του μοτέρ με το άμεσο αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων, ενώ η πραγματική μέση κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 λίτρων ντίζελ ανά 100 χλμ. (οι εργοστασιακές μετρήσεις δίνουν 4,8 λίτρα για την ίδια απόσταση).

Η οδηγική αίσθηση ταιριάζει γάντι στον χαρακτήρα και στην καταγωγή της Stelvio. Οι αναρτήσεις είναι μεν σφιχτές και επιτρέπουν στο ιταλικό SUV να κινηθεί σαν ένα σπορ χάτσμπακ, όμως φιλτράρουν αποτελεσματικά τους κραδασμούς και φροντίζουν για άνετες μετακινήσεις. Στο ύψος των περιστάσεων και το «κοφτερό» τιμόνι με άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού, ενώ το σύστημα τετρακίνησης Q4 all-wheel drive διαθέτει άξονα μετάδοσης από ανθρακόνημα για χαμηλότερο βάρος. Σε κανονικές συνθήκες πρόσφυσης μεταφέρεται όλη η ροπή στον πίσω άξονα και ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να φτάσει η κατανομή 50 / 50 μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα.

H τιμή των 57.500 ευρώ ακούγεται βεβαίως τσουχτερή και απλησίαστη για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγοραστών. Αν τη δούμε ωστόσο συγκριτικά με τον premium ανταγωνισμό της Stelvio, που είναι κυρίως γερμανικής προέλευσης, τότε θα διαπιστώσουμε ότι η Stelvio αποτελεί ίσως την προσιτότερη πρόταση. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το ιταλικό SUV δεν απευθύνεται μόνον στη λογική, αλλά ξυπνά πάθη και συναρπάζει αισθητικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τετρακύλινδρος τουρμποντίζελ, 2.143 κ.εκ., μεγίστη ισχύς 210 ίπποι στις 3.750 σ.α.λ., μεγίστη ροπή στρέψης 470 Nm στις 1.750 σ.α.λ., τετρακίνηση, αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, μήκος/πλάτος/ύψος 4.687/1.903/1.681 χιλιοστά, μήκος μεταξόνιου 2.818 χιλιοστά.

Επιδόσεις

Επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 6,6’’, τελική ταχύτητα 215 χλμ./ώρα, μέση κατανάλωση 4,8 λίτρα ντίζελ ανά 100 χλμ., 127 γρ. εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο
Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο
Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο
Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο
Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο
Alfa Romeo Stelvio και Diesel: Ταιριαστό δίδυμο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider