Τι μέλλει γενέσθαι με τα παλαιά diesel στη Γερμανία;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι μέλλει γενέσθαι με τα παλαιά diesel στη Γερμανία;

Τα όρια του συναγερμού έχει ξεπεράσει η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, όπως η Στουτγκάρδη και η Φρανκφούρτη. Ως σημαντικότερος παράγοντας αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης θεωρούνται τα ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα οχήματα παλαιών προδιαγραφών, που κινδυνεύουν να εξοριστούν από τα αστικά κέντρα της Γερμανίας με αποφάσεις των τοπικών δημοτικών Αρχών. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των παλαιών πετρελαιοκίνητων μοντέλων στις μεγάλες πόλεις, ψάχνοντας για λύσεις χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος για την ίδια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η ανανέωση του στόλου των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και η αντικατάσταση των παλαιών με καινούρια. Μία πρόταση από την πλευρά του γερμανού Υπουργού Συγκοινωνιών, Αντρέας Σόιερ, είναι η απόσυρση των ρυπογόνων diesel και η αγορά νέων με επιδότηση και σε συνδυασμό με «πραγματικά ελκυστικές προσφορές».

Το δεύτερο σκέλος της λύσης αφορά στην τεχνική αναβάθμιση των παλαιών πετρελαιοκινητήρων, με την οποία μπορεί να μειωθεί σημαντικά η εκπομπή ρύπων. Υπολογίζεται, ότι το κόστος ανά όχημα θα αγγίζει τις 3.000 ευρώ, όμως τίθεται το ερώτημα ποιος θα το αναλάβει. Οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το 80% του κόστους μετατροπής με τη μορφή κουπονιών, όμως η Καγκελάριος Μέρκελ επιμένει, ότι πρέπει να περάσει το 100% στους κατασκευαστές.

Ο πρόεδρος της Συνδέσμου Καταναλωτών της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ, χαρακτηρίζει πάντως τη μέχρι τώρα στάση των εταιρειών αυτοκινήτου ως «χαστούκι» για τους πελάτες τους. Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να λάβει χώρα μία κρίσιμη συνάντηση κορυφής της γερμανικής κυβέρνησης, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Μία ικανοποιητική λύση θα ανέτρεπε τη βαριά ατμόσφαιρα κατά των κινητήρων diesel όχι μόνον στη Γερμανία, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και θα σηματοδοτούσε ενδεχομένως ανάλογες εξελίξεις και σε αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider