Ο τυφώνας «Μίλτον» στην Φλόριντα, οι νεκροί και οι ανυπολόγιστες ζημιές που αφήνει στο πέρασμά του με ολόκληρες περιοχές να πλήττονται από τις σφοδρές πλημμύρες και άγρια ζώα να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και να κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοχές ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τη δύναμη του νερού, αποτελεί παρελθόν. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται ανεξαιρέτως σε κάθε γωνιά του πλανήτη ακόμη και εάν αυτά αλλάζουν «πρόσωπο». Οι ΗΠΑ δοκιμάζονται από τυφώνες και κυκλώνες και πλημμύρες που προκαλούνται λόγω των συγκεκριμένων φαινομένων.
Στην Ευρώπη οι πλημμύρες αυξάνονται επίσης έστω και εάν αυτές εκδηλώνονται από άλλες αιτίες και με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές. Η αύξηση των βροχοπτώσεων για παρατεταμένες περιόδους θα οδηγήσει κυρίως σε υπερχείλιση ποταμών, ενώ οι σύντομες, έντονες νεροποντές μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες κατάκλυσης, κατά τις οποίες οι ακραίες βροχοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες χωρίς υπερχείλιση υδατικού συστήματος. Οι πλημμύρες ποταμών αποτελούν συνήθη φυσική καταστροφή στην Ευρώπη, η οποία, μαζί με τις καταιγίδες, έχει προκαλέσει θανάτους, έχει πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει επιφέρει τεράστιες οικονομικές ζημίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αυξήσει τη συχνότητα των πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τα επόμενα έτη. Οι έντονες καταιγίδες προβλέπεται να γίνουν συχνότερες και εντονότερες εξαιτίας των υψηλότερων θερμοκρασιών, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε ορισμένες περιοχές, κάποιοι κίνδυνοι, όπως οι πλημμύρες στις αρχές της άνοιξης, ενδέχεται να μειωθούν βραχυπρόθεσμα λόγω των λιγότερων χιονοπτώσεων τον χειμώνα, αλλά ο αυξημένος κίνδυνος αιφνίδιων πλημμυρών σε ορεινές περιοχές που υπερφορτώνουν το ποτάμιο σύστημα μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις αυτές μεσοπρόθεσμα.
Όπως εκτιμά η ΕΕ, η συχνότητα και η ένταση των περισσότερων ειδών ακραίων φαινομένων αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Βραχυπρόθεσμα, εφόσον ληφθεί δεόντως υπόψη η υποκείμενη τάση, τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά και η ασφαλιστική αγορά θα απορροφήσει αυτές τις αλλαγές χωρίς διαταραχή. Ωστόσο, οι γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους συχνά αυξάνονται με άλματα, στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε άλματα στην τιμή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μακροπρόθεσμα, ιδίως στους πλέον ευάλωτους τομείς ή στις πλέον ευάλωτες περιοχές, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αυξήσει έμμεσα τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς τα ασφάλιστρα θα γίνουν οικονομικά απρόσιτα για ένα μέρος του πληθυσμού.
Αύξηση των ασφαλίστρων
Η λογική πίσω από την ασφάλιση είναι ότι πολλοί άνθρωποι ασφαλίζονται, αλλά μόνο λίγοι υφίστανται απώλειες και λαμβάνουν αποζημίωση. Ωστόσο, εάν ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών πληγεί από ζημίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μετακυλήσουν τον κίνδυνο και θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα για τους πελάτες των ασφαλιστικών.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής προκαλούν ολοένα μεγαλύτερες καταστροφές, αναγκάζοντας τους ασφαλιστές να αυξήσουν τα ασφάλιστρά τους όπου μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού δεν θα είναι σε θέση μελλοντικά να πληρώσει για μια υπηρεσία η οποία από προαιρετική στο παρελθόν καθίσταται όλο και πιο απαραίτητη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τόσο μεγάλους κινδύνους που οι ασφαλιστές δεν θέλουν πλέον να ασφαλίζουν ορισμένα μέρη του κόσμου ή πρέπει να αυξήσουν τα ασφάλιστρα σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τα πληρώσει. Αυτό έχει συμβεί ήδη στις ΗΠΑ όπου μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία σταμάτησε να πουλά ασφαλιστήρια συμβόλαια στην Καλιφόρνια, επικαλούμενη τον αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφών, το απότομο κόστος κατασκευής και μια δύσκολη αγορά αντασφάλισης.
Ακόμα και εάν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να αποχωρήσουν από μια περιοχή υψηλού κινδύνου, συχνά αυξάνουν τα ασφάλιστρα. Σε πολλές περιπτώσεις, λένε ότι αυτό γίνεται για να καλύψει τις αυξανόμενες απώλειες από υλικές ζημιές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Στην Καλιφόρνια το κόστος ασφάλισης κατοικίας αυξήθηκε κατά 21% από το 2015, σύμφωνα με μια έκθεση του LexisNexis. Στη Φλόριντα, μια περιοχή που δοκιμάζεται συχνά από τυφώνες, η ασφάλιση κοστίζει περισσότερο από 3,5 φορές τον εθνικό μέσο όρο.
Πέρυσι, στις ΗΠΑ καταγράφτηκε ρεκόρ καταστροφών και οι ζημιές στοίχισαν ζημιές πάνω από 1 δισ. δολάρια. Αλλά και στην Ευρώπη η κατάσταση επιδεινώνεται. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι τα ακραία φαινόμενα θα συμβαίνουν πιο συχνά, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, επηρεάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το ποσό των ασφαλισμένων ζημιών που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές ανέρχεται πλέον ετησίως σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και το 80% - 90% αυτών των ζημιών σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.