FBI: Απώλειες 5,6 δισ. από απάτες με crypto το 2023 - Αύξηση 45%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FBI: Απώλειες 5,6 δισ. από απάτες με crypto το 2023 - Αύξηση 45%
Το τμήμα του FBI που σχετίζεται με υποβολή παραπόνων ηλεκτρονικού εγκλήματος έλαβε σχεδόν 69.500 καταγγελίες το 2023 σε ΗΠΑ και εξωτερικό.

Σε πάνω από 5,6 δισ. δολάρια ανέρχονται οι απώλειες των Αμερικανών για το 2023 από απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με εκτίμηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) - με αύξηση 45% από το 2022.

Το τμήμα του FBI που σχετίζεται με υποβολή παραπόνων ηλεκτρονικού εγκλήματος έλαβε σχεδόν 69.500 καταγγελίες το 2023 σε ΗΠΑ και εξωτερικό, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι οι απάτες που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα αντιπροσώπευαν περίπου το 10% του συνόλου των καταγγελιών για οικονομικές απάτες, όσον αφορά τις χρηματικές απώλειες ανήλθαν στο 50%.

Μετά την απότομη πτώση στην αγορά κρυπτονομισμάτων το 2022, οι τιμές των token ξεκίνησαν να επιδίδονται σε ράλι, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον των εγκληματιών. Η τιμή του Bitcoin υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι και έχει ενισχυθεί περίπου 35% το 2024.

«Καθώς η χρήση κρυπτονομισμάτων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα συνεχίζει να αυξάνεται, ταυτόχρονα εντείνεται και η χρήση τους από εγκληματίες», σημειώνει στην έκθεση ο Michael Nordwall, βοηθός διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του FBI.

Η χρήση των crypto για απάτες μέσω διαδικτύου είχε να κάνει περισσότερο με επενδύσεις, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όπου οι απώλειες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 71% του συνόλου. Οι απάτες μέσω τηλεφωνικών κέντρων που υποδύονται για παράδειγμα κυβερνητικούς οργανισμούς ήταν περίπου το 10% των συνολικών απωλειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider