Η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία από πλευράς μέτρων στήριξης, αλλά και αναπτυξιακά και περιμένει τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα. Αρχής γενομένης από σήμερα. Για την κάλυψη από το νέο μέτωπο, αυτό της ενεργειακής κρίσης.
Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο Προϋπολογισμού που προβλέπει ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη φέτος. Επίσης συζητείται στο Yπουργικό Συμβούλιο το νέο πλέγμα κινήτρων για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων, ενώ το αρμόδιο επιτελείο προσπαθεί να ολοκληρώσει όλες οι εκκρεμότητες του Σχεδίου Ανάκαμψης ενόψει των δια ζώσης επαφών με την Κομισιόν που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα για το αίτημα της πρώτης δόσης και για την ενεργοποίηση των δανείων.
Εκτός συνόρων, για πρώτη φορά, οι υπουργοί Οικονομικών ονοματίζουν - και εγγράφως - το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Παραδέχονται ότι το πρόβλημα μπορεί να μην είναι παροδικό και βάζουν στο τραπέζι τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία της αγοράς και των πλέον ευάλωτων, αλλά και για την πρόληψη μέσω επενδύσεων και άλλων κινήτρων. Η εν λόγω συζήτηση θα κλιμακωθεί την Τετάρτη στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και θα φτάσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 21 και 22 Οκτωβρίου.
Προφανώς η υγειονομική κρίση δεν τελείωσε. Έτσι, πλέον η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και – κατά συνέπεια - η συζήτηση για το χρόνο απόσυρσης των μέτρων στήριξης λαμβάνει μία διαφορετική τροπή.
Όλες αυτές τις εξελίξεις είναι εκτός του ελέγχου της ελληνικής πλευράς. Παρά το γεγονός ότι και αυτή μετέχει με τη δική της πρόταση για την ενεργειακή κάλυψη. Αυτό όμως που είναι ουσιαστικά στον έλεγχο της χώρας είναι η θωράκιση της αγοράς και η αύξηση της δυνατότητας μέτρα στήριξης και για ανάκαμψη. Ούτως ώστε η οικονομία να αντέχει ακόμα και σε τόσο αντίξοες συνθήκες.