Η Βουλή αυτή την εβδομάδα θα κινείται σε ρυθμούς Προϋπολογισμού. Ήρθε η ώρα για τη συζήτησή του στην Ολομέλεια και για τη ψήφισή του. Βεβαίως, με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί στην Ευρωβουλή είναι πολύ πιθανό να παρεκτραπεί συζήτηση προς… άλλα μονοπάτια. Είναι επίσης πιθανόν να αυξηθεί και η πίεση για αντιστάθμισμα, για επιπλέον μέτρα στήριξης.
Το τι θα γίνει, μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι πάρα πολύ σημαντικός, ενδεχομένως καθοριστικός για την ελληνική οικονομία. Γράφτηκε χωρίς «μνημόνια» και μπορεί να δώσει, εν μέσω της παγκόσμιας αυτής κρίσης, την ώθηση αλλά και την «πιστοποίηση» που χρειάζεται η χώρα. Πρέπει να πετύχει η επιστροφή σε πλεονάσματα και η μείωση του χρέους, πρέπει να διατεθεί το εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό «πακέτο» που περιλαμβάνει. Και όλα αυτά για να διατηρήσει τη θέση της η χώρα στις αγορές, αλλά και για να αποφύγει η οικονομία την είσοδό της σε ύφεση, όπως θα συμβεί σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ τον επόμενο χρόνο.
Ο Προϋπολογισμός του 2023 θα πρέπει να μπορέσει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά όχι μόνο εν μέσω δύσκολων διεθνών οικονομικών συνθηκών, αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γιατί συνήθως πριν τις εκλογές τα «μολύβια» κατεβαίνουν και η πίεση για παροχές αυξάνεται. Αυτή τη φορά λοιπόν οι ανάγκες για παροχές είναι πολύ πιο μεγάλες λόγω της ακρίβειας, αλλά και η ανάγκη να μην «λοξοδρομήσει» η χώρα εξ ίσου σημαντική.
Υπάρχουν και οι «θολούρες» τις οποίες ήθελε να περιορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να δει τι παραπάνω μπορεί να δώσει. Δυστυχώς δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα. Στις Βρυξέλλες επιχειρείται να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα μία λύση για το περίφημο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων μεταφέρθηκε επισήμως για το 2023.
Αλλά και τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ δεν βοήθησαν. Η ισχυρή άνοδος το τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο δεν ήρθε. Θα πείτε, στατιστικό είναι το θέμα, αν δεν είχαν καταγραφεί οι επιδοτήσεις στο ρεύμα (που προφανώς καλώς παρέχονται) ως απώλεια ΑΕΠ και μάλιστα σημαντική, ο ρυθμός θα ήταν διπλάσιος από το 2,8%. Ναι, αυτό ισχύει, αλλά πλέον ό,τι έγινε, έγινε. Εκτός απροόπτου πρέπει να περιμένουμε άλλους τρεις μήνες και τα νέα στοιχεία για να φανεί αν θα αλλάξει η «εικόνα».
Θα μου πείτε γιατί να βιαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε – σημαντικές – νέες παροχές. Πολιτικά, έχει αποδειχθεί ότι τα μέτρα στήριξης προεξοφλούνται εξαιρετικά άμεσα. Ακόμη δεν έχει μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα θέρμανσης και ακρίβειας. Έρχονται επίσης και οι παρεμβάσεις για το κόστος δανεισμού. Άρα, το «κομπόδεμα» που μαζεύουν στο υπουργείο Οικονομικών για νέα μέτρα στήριξης ίσως είναι σκόπιμο να ανακοινωθεί όσο πιο κοντά γίνεται στο χρόνο των εκλογών. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν τι θα ειπωθεί αυτήν την εβδομάδα και για τη στήριξη στην αγορά και την κοινωνία, αλλά και για το πότε θα έρθει η ώρα της κάλπης.