Η ζήτηση για το Market Pass είναι πολύ μεγάλη, όπως φάνηκε από τον συνωστισμό αιτήσεων τις πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, μεταφέροντας το μήνυμα της ανάγκης για στήριξη που υπάρχει μεταξύ των νοικοκυριών. Είναι φανερό πως τα λεφτά που θα πάρουν πίσω τα νοικοκυριά (και καλύπτονται δημοσιονομικά από τα κέρδη των διυλιστηρίων, κομίζοντας έτσι και ένα μήνυμα αναδιανομής εισοδήματος) δεν λύνουν το πρόβλημα της ακριβείας, απλά το περιορίζουν. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει αυτή τη στιγμή με ρυθμό της τάξης του 15% και μέσω του νέου αυτού εργαλείου επιστρέφεται το 10% του κόστους των αγορών. Δηλαδή 42 ευρώ τον μήνα για μία οικογένεια με 2 παιδιά.
Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι το νέο αυτό εργαλείο είναι μια ανάσα την οποία οι οικογένειες την έχουν μεγάλη ανάγκη. Επίσης αφορά πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών: το 85% του συνόλου ή 2,3 εκατομμύρια. Δηλαδή ο αριθμός των δικαιούχων είναι διπλάσιος από αυτούς του επιδόματος θέρμανσης που προηγήθηκε. Προηγήθηκαν βεβαίως και άλλες παρεμβάσεις όπως το Fuel Pass, αλλά και οι επιταγές ακρίβειας που δόθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους. Υπάρχουν επίσης και άλλες παρεμβάσεις στήριξης που έρχονται (όπως η άνοδος στον κατώτατο μισθό), ή που τώρα άρχισαν να υλοποιούνται, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι διαδοχικές αυξήσεις στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους.
Γίνονται λοιπόν συνεχείς κινήσεις στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, απλώς λόγω των δημοσιονομικών αλλά και οικονομικών περιορισμών που υπάρχουν διεθνώς (πολιτική συγκράτησης ακρίβειας μέσω μείωσης ζήτησης) δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως το πλήγμα από την κρίση τιμών που βιώνει και η ελληνική οικονομία. Η ευχή λοιπόν είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν οι πόροι ούτως ώστε να παρέχεται στήριξη στην κοινωνία, όσο αυτό θα είναι αναγκαίο. Θα πρέπει ωστόσο κυρίως να διασφαλισθεί η πορεία και οι πολιτικές για την αντιστάθμιση του πλήγματος, σε βάθος χρόνου, μέσω μίας πραγματικής αύξησης των εισοδημάτων. Αλλά και να θωρακισθεί η καλή λειτουργία της αγοράς, ώστε οι ανατιμήσεις να αποκλιμακωθούν όταν οι εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν αυτή την κρίση πάψουν να επηρεάζουν και την εγχώρια οικονομία.