Η Βουλή γίνεται το σκηνικό της αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μητσοτάκη

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Βουλή γίνεται το σκηνικό της αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μητσοτάκη
Όλο και συχνότερα αντιμέτωποι στη Βουλή Τσίπρας-Μητσοτάκης, όσο οδεύουμε προς τις κάλπες.

Η Βουλή θα γίνεται, όλο και συχνότερα, το επόμενο διάστημα και όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές το φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη.

Η εικόνα των δύο να αντιμαχούν από το κοινοβουλευτικό βήμα και τα έδρανα δεν είναι εσχάτως ασυνήθιστη, μιας και οι δυο τους «διασταύρωσαν τα ξίφη τους», τόσο κατά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ενστόλους κ.ο.κ., όσο και για τη σύσταση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, σήμερα το πρωί, στην «ώρα του Πρωθυπουργού», ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Μητσοτάκη για τα θέματα ανομίας στα πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή και τα κρούσματα ανομίας σε πανεπιστήμια, με κορυφαία την περίπτωση του Ρουβίκωνα, είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, με δύο σκέλη: αφενός, αν συμφωνεί με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που δέχεται ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και, αφετέρου, αν προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.

Είναι σαφές ότι, στον δρόμο προς τις εκλογές, οι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις των δύο θα είναι όλο και συχνότερες. Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί τη Βουλή ως τον «προνομιακό χώρο» του πρωθυπουργού και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει-και το τηρεί-ότι θα ακολουθήσει «κοινοβουλευτικό μπαράζ» θετικών μέτρων, ως το τέλος του έτους. Μάλιστα, ακόμα και αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι στη Βουλή, ο πρωθυπουργός πηγαίνει και αναπτύσσει το δικό του θετικό αφήγημα για την οικονομία, όπως έκανε χθες, κατά την ψήφιση της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Και έπεται και συνέχεια, με κοινοβουλευτική κορωνίδα την ψήφιση του προϋπολογισμού, του πρώτου «μεταμνημονιακού» και «χωρίς περικοπές, αλλά με αντίμετρα», όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής χθες έριξε και μια φράση-κλειδί που θα χρησιμοποιεί το επόμενο διάστημα, απαντώντας στα όσα λέγονταν το προηγούμενο διάστημα από τη μεριά της αντιπολίτευσης για «τέταρτο Μνημόνιο». Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «Μνημόνιο με τον λαό», σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης και, κατά τις πληροφορίες, με δεδομένο ότι ο ίδιος θεωρείται το βαρύ χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, θα βγαίνει μπροστά και θα παίρνει πάνω του το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να προκαλεί πολλές φορές την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει ζητήσει και προ εβδομάδων προ ημερησίας συζήτηση για το μεταναστευτικό, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος επενδύει και σε μια ατζέντα καθημερινότητας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επενδύει σε μια «εικονική πραγματικότητα». «Εδώ στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη, συγκρούεται ο φαντασιακός κόσμος, για τον οποίο μίλησε σήμερα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, με τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν κάθε μέρα οι Έλληνες πολίτες», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης χθες το μεσημέρι από την Κυψέλη, την οποία επισκέφθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider