Και με τους συνεπείς δανειολήπτες τι θα γίνει;

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Και με τους συνεπείς δανειολήπτες τι θα γίνει;
Ο Δημήτρης Πεφάνης αναρωτιέται γιατί οι συνεπείς δανειολήπτες είναι οι μόνιμοι χαμένοι.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον –και από επαγγελματική διαστροφή- το τι συμβαίνει με το νέο Νόμο Κατσέλη. Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει λειτουργικό πτωχευτικό δίκαιο, διαφωνώ με κάποιες από τις ρυθμίσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαι πεπεισμένος ότι κάτι έπρεπε να γίνει.

Το μεγάλο θέμα που έχω όμως είναι οι συνεπείς δανειολήπτες. Αυτοί που έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, που επέλεξαν να κόψουν από αλλού, ούτως ώστε να πληρώνουν τα χρέη τους στην ώρα τους.

Όπως αποδεικνύεται, αυτοί βγαίνουν διπλά χαμένοι (για να μην πω τη λέξη με τα πολλά «α»). Γιατί ούτε τις ευεργετικές ρυθμίσεις των εκάστοτε νόμων απολαμβάνουν, ούτε όμως έχουν κάποια καλύτερη αντιμετώπιση από την πλευρά των τραπεζών.

Η φράση «καρότο και μαστίγιο» έχει μεν το μαστίγιο, που στην περίπτωσή μας είναι οι πλειστηριασμοί, θεωρητικά όμως έχει και το καρότο. Που αντίστοιχα θα μπορούσε να είναι μια μείωση στο επιτόκιο ή κάποιοι άλλοι ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής για όσους είναι σωστοί και τυπικοί.

Αλλιώς, όπως δηλαδή συμβαίνει και σήμερα, το μόνο που δημιουργείται είναι στρεβλώσεις. Τα προηγούμενα χρόνια, όποιος δεν πλήρωνε το δάνειο του σπιτιού του έμενε ουσιαστικά στο απυρόβλητο. Γεγονός που σημαίνει ότι μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα αυτά σε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα στην επιχείρησή του, αποκτώντας ουσιαστικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Και βέβαια, δημιουργήθηκε έτσι μια κουλτούρα στρατηγικών κακοπληρωτών, που είχαν πάρα πολλούς λόγους για να μην πληρώνουν τα χρέη τους και ουσιαστικά κανένα κίνητρο για να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους. Και αν μου πείτε ότι οι κακοπληρωτές αντιμετώπιζαν κλειστές πόρτες από τις τράπεζες για νέα δάνεια, είδαμε πόσο γαλαντόμες ήταν και σε όσους πλήρωναν κανονικά…

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα νιώθουμε όλοι στο πετσί μας.

Τώρα (θεωρητικά) τα δεδομένα αλλάζουν. Το νομοθετικό πλαίσιο βελτιώνεται και οι τακτικές των τραπεζών αναπροσαρμόζονται. Αν όμως οι συνεπείς δανειολήπτες μείνουν ξανά έξω από την εξίσωση, νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά κακοπληρωτών.

Και τότε, δύσκολα το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider