Τουρκία: Ήττα για τον Ερντογάν σε Σμύρνη και Άγκυρα - Θρίλερ με την Κωνσταντινούπολη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ήττα για τον Ερντογάν σε Σμύρνη και Άγκυρα - Θρίλερ με την Κωνσταντινούπολη
Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει 4,16 εκατομμύρια ψήφους.

Μια μεγάλη ήττα δέχτηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, καθώς έχασε την Άγκυρα, τη Σμύρνη και - ίσως - την Κωνσταντινούπολη στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, παρά την εκτεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

Μολονότι, το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν AKP, διατήρησε μια μικρή πλειοψηφία σε εθνική κλίμακα, μέχρι αυτή τη στιγμή, τα μερικά αποτελέσματα φέρουν την αντιπολίτευση νικήτρια στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις δύο κύριες πόλεις της χώρας, τις οποίες ήλεγχαν εδώ και 25 χρόνια το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του.

Προβάδισμα της αντιπολίτευσης με 4.159.650 ψήφους στην Κωνσταντινούπολη

Το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος δήλωσε πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τόνισε όμως πως η καταμέτρηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου με νέες δηλώσεις του ζήτησε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27.000 ψήφους.

Στο αίτημα αυτό, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν τόνισε ότι δεν ξέρει από που παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία. «Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις» σημείωσε.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει 4,16 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP εξασφαλίζει 4,13 εκατομμύρια ψήφους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς έρχεται πρώτος με 50,90% των ψήφων, έναντι 47,06% που λαμβάνει ο υποψήφιος της πλειοψηφίας Μεχμέτ Οζασεκί.

Προσφυγές για νοθεία στις κάλπες

Σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP του Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα καταθέσει προσφυγές, για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.

Σύμφωνα με το Ανατολή, 290.000 ψήφοι καταμετρήθηκαν ως άκυρες στην Κωνσταντινούπολη και 90.000 στην Άγκυρα.

Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».

Οι ανησυχίες των πολιτών που «κόστισαν» στον Ερντογάν

Τα αποτελέσματα που πέτυχε η αντιπολίτευση στην Άγκυρα είναι αξιοσημείωτα επειδή το AKP είχε συντριπτική υπεροχή στην κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία ελέγχονται από την εξουσία.

Όμως η οικονομική κατάσταση φαίνεται πως κατέβαλε το AKP, καθώς πολλοί ψηφοφόροι τους οποίους συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο στα εκλογικά τμήματα της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έβαζαν το θέμα αυτό στην κορυφή των ανησυχιών τους.

Ενώ το AKP είχε στηριχθεί σε μια ισχυρή ανάπτυξη για να επιτύχει τις εκλογικές νίκες του από το 2002 και μετά, αυτή τη φορά χρειάσθηκε να διαχειριστεί την πρώτη ύφεση εδώ και 10 χρόνια, πληθωρισμό ρεκόρ και ανεργία σε άνοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider