Περί τα 1,2 δισ. δολάρια έχουν ανακτήσει τα 22 κράτη, πολίτες των οποίων εμπλέκονται στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, γνωστό και ως Panama Papers, τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) στους οποίους οφείλονται οι αποκαλύψεις, η βρετανική εφορία συγκέντρωσε από τους φοροφυγάδες 252 εκατ. δολάρια, η Αυστραλία 92 εκατ. δολάρια και η Γαλλία 136 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό «αναμένεται να αυξηθεί».
Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, υπογραμμίζει πως οι Γερμανοί ερευνητές, από την πλευρά τους, επαναπάτρισαν στα ταμεία της εφορίας 183 εκατ. δολάρια.
«Τα Panama Papers δεν επέτρεψαν μόνο στις κυβερνήσεις να ανακτήσουν κρυμμένα κεφάλαια (...), αλλά θα επιτρέψουν επίσης, πιο μακροπρόθεσμα, να αλλάξουν οι συμπεριφορές και η στάση των πολιτών», υπογραμμίζει η Σύμπραξη στον απολογισμό της.
Η αποκάλυψη από τον διεθνή Τύπο του σκανδάλου των «Panama Papers», ενός εκτεταμένου συστήματος φοροδιαφυγής ενορχηστωμένου από το διακριτικό δικηγορικό γραφείο που δημιούργησε στον Παναμά η Mossack Fonseca, κινητοποιεί εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια τη δικαιοσύνη σε πολλές χώρες.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια εκατοστή εφημερίδες, αποκάλυψε την παρουσία σε φορολογικούς παραδείσους αγαθών που ανήκουν μεταξύ άλλων σε 140 πολιτικούς αξιωματούχους, σταρ του ποδοσφαίρου ή δισεκατομμυριούχους, και όπως ήταν φυσικό η αποκάλυψη προκάλεσε κύμα σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο.