Στις κάλπες για δεύτερη φορά σήμερα η Βόρεια Μακεδονία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις κάλπες για δεύτερη φορά σήμερα η Βόρεια Μακεδονία
Στις κάλπες προσέρχονται για δεύτερη φορά σήμερα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας - δυο εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο - προκειμένου να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της χώρας.

Στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και αντίπαλός του θα είναι η καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου, Γκορντάνα Ντάβκοβα, υποστηριζόμενη από το εθνικιστικό VMRO. Το κρίσιμο στοιχείο για την αυριανή εκλογή παραμένει πάντως η συμμετοχή, που θα πρέπει να ξεπεράσει το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για να θεωρηθεί έγκυρη. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκλογές ακυρώνονται και αναβάλλονται για έξι μήνες, ενώ βάσει Συντάγματος, χρέη Προέδρου θα εκτελούσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, που προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI. Θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της χώρας θα αναλάβει πρόσωπο προερχόμενο από την αλβανική μειονότητα. Αυτό θα μεταφράζονταν ως πλήγμα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές.

Αισιοδοξία Ζάεφ για επικράτηση του υποψηφίου του

Μέσα στην εβδομάδα πάντως ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πεντάροφσκι θα επικρατήσει και η χώρα θα αποκτήσει Πρόεδρο προσανατολισμένο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα ξεπεράσει το 40%. Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών η συμμετοχή ήταν οριακά χαμηλότερη του 42%, ενώ ο Πεντάροφσκι επικράτησε με οριακή διαφορά, 0,6% της Σιλιάνοφσκα (42,84% έναντι 42,24%). Το ποσοστό της συμμετοχής ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, με τη διαφορά ότι τις προηγούμενες φορές η Προεδρική εκλογή συνέπιπτε χρονικά με την εκλογή δημάρχων και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αίσθηση πάντως που υπάρχει είναι πως η πλειοψηφία των Αλβανών ψηφοφόρων, που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ του Μπλέριμ Ρέκα, θα επιλέξουν σήμερα την επιλογή του Πρωθυπουργού Ζάεφ, τον Στέβο Πεντάροφσκι. Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα «τιμωρήσουν» την Κυριακή τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροσκι και την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεβ, για την αποτυχία της τελευταίας, όπως αναφέρουν, να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμούν στελέχη του VMRO-DPMNE, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μαζική έκκληση για συμμετοχή

Τόσο οι δύο υποψήφιοι, Πεντάροφσκι και Σιλιάνοφσκα, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς και τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, απηύθυναν τις περασμένες ημέρες έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν επιτυχημένες και η χώρα να μην εισέλθει σε περίοδο πολιτικής «αβεβαιότητας». Το εκλογικό σώμα στη γειτονική χώρα ανέρχεται στο περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο το ένα τέταρτο αυτών ζει στο εξωτερικό και σπάνια ψηφίζει στις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Στο δημοψήφισμα του περαμένου Οκτωβρίου, σχετικά με την έγκριση της συμφωνία των Πρεσπών ή όχι, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αν και η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή τους ψηφοφόρους.

Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής.

Ο νέος Πρόεδρος της χώρας θα αντικαταστήσει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της γειτονική χώρα τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE και είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Ζόρα Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι εξουσίες του Προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider