Επιμένει η Αγκυρα παρά τις αντιδράσεις - Ακάρ: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει η Αγκυρα παρά τις αντιδράσεις - Ακάρ: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας»

Παρά το μπαράζ αντιδράσεων για τις έρευνες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε την Κυριακή ότι η Αγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Ακάρ συμπληρώνοντας ότι δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα.

Ο Ακάρ επιπλέον υποστήρθιξε επίσης στο Anadolu ότι η Τουρκία λύνει όλα τα προβλήματα μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μέσω και συμπλήρωσε ότι αναμένει την ίδια ευαισθησία από τους συνομιλητές της.

«Η Τουρκία είναι σε θέση να υπερασπιστεί, αν χρειαστεί, τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματά της», πρόσθεσε.

Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι απορρίπτει τη δήλωση που έκανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο τις τουρκικές δραστηριότητες.

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μεγαλύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Μογκερίνι «κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια», προειδοποιώντας μάλιστα με αντίδραση της Ένωσης «σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Αλλά και το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τις έρευνες.

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και καλεί την Άγκυρα να «σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της» και «να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider