Η κατάργηση του ασύλου είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς δεν μπορούν να είναι ανεκτά και ατιμώρητα τα ποινικά αδικήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια τονίζει ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος. Μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει πως τα Εξάρχεια είναι σήμερα η πιο προβληματική περιοχή της Αθήνας και είναι βασικό να μπορέσουμε να την εντάξουμε εκ νέου στον χάρτη της πόλης. Όσον αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, εκτιμά πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται από τα νέα δεδομένα.
Από τα ακαδημαϊκά έδρανα στον πολιτικό στίβο. Τι έφερε την απόφαση αυτή και πώς βλέπετε τον εαυτό σας ως πολιτικό;
Οι πρώτες συνειδητές μου μνήμες ανατρέχουν στην πρώτη περίοδο της μεταπολιτεύσεως. Από τη μία πλευρά ήταν η κυπριακή τραγωδία. Στα σχολεία μαζεύαμε τρόφιμα για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κύπρο και αργότερα «υιοθετούσαμε» μαθητές που ζούσαν εκεί. Από την άλλη πλευρά ήταν η Ελλάδα που πατούσε με αυτοπεποίθηση στα πόδια της κι έχτιζε τις προϋποθέσεις για την πιο μακρά περίοδο δημοκρατίας και ευημερίας που έχει γνωρίσει η σύγχρονη Ελλάδα. Στα ακαδημαϊκά έδρανα βρέθηκα διότι η πατρίδα μου μού έδωσε τις προϋποθέσεις να φτάσω εκεί. Είχα τη στήριξη του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μου. Πήγα σε πρότυπο σχολείο, στο Α΄ Γυμνάσιο και Λύκειο της Αθήνας.
Η Αθήνα είναι ο μικρόκοσμος της Ελλάδας και των προβλημάτων της
Πέρασα στο ελληνικό πανεπιστήμιο μέσα από ένα δύσκολο αλλά αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων. Τα τελευταία χρόνια βλέπω τη χώρα μας να απομακρύνεται από την Ευρώπη και να ακολουθεί μία πορεία που δεν της ταιριάζει. Η ενασχόλησή μου με την ενεργό πολιτική οφείλεται στην επιθυμία μου να συμβάλω στην αλλαγή αυτής της πορείας. Μία συνάδελφος πανεπιστημιακός που εργάζεται στην Αγγλία μου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Ελπίζω από την επόμενη Κυριακή να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και να μπορέσω και εγώ επιτέλους να γυρίσω Ελλάδα». Γι’ αυτόν το λόγο ασχολούμαι: για να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο.
Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας είναι η κατάργηση του ασύλου. Ως πανεπιστημιακός συμφωνείτε και θεωρείτε ότι θα φέρει βελτίωση στα ελληνικά πανεπιστήμια;
Η κατάργηση του ασύλου είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν μπορούν να είναι ανεκτά και ατιμώρητα τα ποινικά αδικήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι θλιβερό ότι η σημερινή Κυβέρνηση παρά τα όσα γίνονται στα πανεπιστήμια ξαναγύρισε το άσυλο στις ρυθμίσεις του 1982. Το άσυλο σήμερα έχει καταντήσει ανασχετικός παράγοντας για όσους θέλουν να εκφραστούν ελεύθερα και φοβούνται ακρότητες και βία. Σε άλλες χώρες οι νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο πρέπει να καταχρεωθούν με δάνεια. Το ελληνικό πανεπιστήμιο που παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές και χρηματοδοτείται από τον ιδρώτα και τον μόχθο του Έλληνα φορολογούμενου είναι εδώ και πολλά χρόνια έρμαιο στις διαθέσεις κάποιων περιθωριακών ομάδων. Βαφτίζουν τον βανδαλισμό και την καταστροφή πολιτική πράξη. Σπέρνουν τον τρόμο και απειλούν με προγραφές όποιον δεν έχει τις ίδιες απόψεις με αυτούς. Έφτασε ο καιρός να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός.
Σε πρόσφατο άρθρο σας προτείνατε τα Εξάρχεια να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πλάκας. Θεωρείτε ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι το αντίδοτο για την περιοχή αλλά και ευρύτερα για τα υποβαθμισμένα σημεία της Αθήνας;
Τα Εξάρχεια είναι σήμερα η πιο προβληματική περιοχή της Αθήνας. Το βασικό είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε εκ νέου τη συγκεκριμένη περιοχή στον χάρτη της Αθήνας. Να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο να την επισκεφθεί και να σπάσει το γκέτο. Όταν αναφερόμαστε στο πρόβλημα των Εξαρχείων, το ενδιαφέρον μας εντοπίζεται στην απελπιστικά επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή του νόμου και της τάξης. Είναι αυτονόητο ότι άμεσα πρέπει να γίνουν αστυνομικές επιχειρήσεις με στόχο τις συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών, την απομάκρυνση των καταληψιών από τα παρανόμως κατειλημμένα κτήρια και την παύση των καταδρομικών εφόδων των «μπαχαλάκηδων». Εκτός, όμως, από την αστυνομική δράση χρειάζεται και όραμα για την επόμενη ημέρα διότι τα αστυνομικά μέτρα και η κατασταλτική πολιτική από μόνα τους δεν αρκούν. Η ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι τμήμα του οράματος για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να δημιουργηθεί μία συνοικία με έμφαση στον πολιτισμό, στα μουσεία και στις τέχνες όπου θα συμβιώνουν αρμονικά κάτοικοι, εμπορικές δραστηριότητες και διασκέδαση σε συνθήκες ασφάλειας. Στην περιοχή πρέπει να μεταφερθούν μικρά αστικά μουσεία και να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατάσταση αιθουσών τέχνης-γκαλερί, και βιβλιοπωλείων. Επί παραδείγματι, η δημοτική βιβλιοθήκη, που υπολειτουργεί σε ένα κτήριο δίπλα στον Σταθμό Λαρίσης, μπορεί να αναβαθμιστεί και εγκατασταθεί στα Εξάρχεια. Τέλος, πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες. Να ξαναρχίσουν οι λεωφορειακές γραμμές να διασχίζουν την περιοχή. Ουσιαστικά πρέπει να επανεντάξουμε τα Εξάρχεια στον αθηναϊκό αστικό ιστό.
Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος στην Α’ Αθηνών; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας και τι κομίζει η υποψηφιότητά σας για τους πολίτες;
Γεννήθηκα στην Αθήνα. Πήγα δημοτικό δίπλα στο σημερινό Μουσείο της Ακροπόλεως. Πήγα Γυμνάσιο και Λύκειο στην Πλάκα. Σπούδασα νομικά στο κέντρο της Αθήνας. Στην Αθήνα έκανα την άσκησή μου, άνοιξα δικηγορικό γραφείο. Εδώ συχνάζω, έχω φίλους και σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας διαμένω με την οικογένειά μου. Είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω. Η Αθήνα είναι ο μικρόκοσμος της Ελλάδας και των προβλημάτων της. Η εγκατάλειψη των περιοχών από τους κατοίκους γύρω από τον άξονα της Πατησίων ξεκίνησε μετά το 2000. Ο οικονομικός μαρασμός της χώρας που ξεκίνησε με την κρίση του 2010 χτύπησε ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας. Το κέντρο της Αθήνας είναι η εικόνα μας προς τα μέσα (πόσο οργανωμένο κράτος είμαστε) αλλά και προς τα έξω (τι χώρα είμαστε).
Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά;
Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υποχωρητικοί απέναντι στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Αντίθετα θα πρέπει να έχουμε καθαρό μήνυμα και να περνάμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τις θέσεις μας. Χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις, συνέργειες και συμμαχίες. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική Ερντογάν μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη θέση μας.
Σας φοβίζει η αυξημένη προκλητικότητα Ερντογάν, ειδικά μετά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη;
Οι αποφάσεις της Τουρκίας στο μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου ελάχιστα σχετίζονται με τα εσωτερικά της προβλήματα. Η Άγκυρα βλέπει ότι στην ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος έχει αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτή θέλει να σταματήσει. Βλέπει ότι απειλείται η ηγεμονική θέση που έχει αποκτήσει με την εισβολή και κατοχή του 1974. Επιδιώκει να στρατιωτικοποιήσει το πρόβλημα προκειμένου να εμποδίσει τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει τη χειρότερη εξωτερική πολιτική των τελευταίων ετών. Έχει στείλει στην αγκαλιά μας πολύ σημαντικούς συμμάχους όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Απειλεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για να εδραιώσουμε τη θέση μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.