H μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να χτίσει από κάτω προς τα πάνω με πρακτικά, μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα, τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης. Παράλληλα, μιλώντας στο insider.gr τονίζει πως το να μιλάς για μια έξυπνη πόλη σε ένα χαζό κράτος ακούγεται οξύμωρο και παράδοξο, αλλά μπορούμε να το πετύχουμε. Τέλος προσκαλεί όλους τους Αθηναίους να έρθουν στη μεγάλη γιορτή του EcoFestival που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη από τις 18 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2020.
Πόσο σημαντική είναι η πράσινη ανάπτυξη για μια πόλη σαν την Αθήνα και τι κάνει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση;
Να μιλήσουμε επιτέλους για το μέλλον. Το μέλλον που έρχεται με φόρα, το μέλλον που δεν μπορεί να σταματήσει κανείς. Το μέλλον, το οποίο δεν πρέπει να το φοβόμαστε, αντίθετα πρέπει να επενδύουμε πάνω σε αυτό. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια σήμερα: ότι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Δεν είναι πια κλιματική αλλαγή, είναι κλιματική κρίση. Βεβαίως ακούμε πολλές ιστορίες, ακούμε πολλά μεγάλα λόγια. Ο δικός μας ρόλος λοιπόν ως αυτοδιοίκηση είναι να χτίσουμε από κάτω προς τα πάνω με πρακτικά, μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα.
Έξυπνη πόλη σε ένα χαζό κράτος ακούγεται λίγο οξύμωρο, ακούγεται λίγο παράδοξο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να το πετύχουμε
Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να μη μιλάμε στον αέρα. Ήδη ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να κάνουμε μια κυκλοφοριακή μελέτη στην πόλη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια κυκλοφοριακή μελέτη από το 2004. Γιατί την κάνουμε αυτή; Την κάνουμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις και επεμβάσεις, κυρίως στο ιστορικό κέντρο. Να κλείσουμε το ιστορικό κέντρο στην κυκλοφορία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν βεβαίως τις ανάγκες πρόνοιας για φόρτωση, εκφόρτωση, μεταφόρτωση και τη μετακίνηση των επισκεπτών, αλλά να κλείσει η κυκλοφορία. Να μπορεί κανείς να το απολαμβάνει, να μπορεί να το ζει, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.
Ή να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί ένα γενναίο, τολμηρό αλλά ρεαλιστικό θα έλεγα πρόγραμμα παρεμβάσεων για να ενισχύσουμε το πράσινο που έχουμε στην πόλη. Ένα μεγάλο έργο στον Εθνικό Κήπο, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός. Πρέπει επιτέλους να τον αναδείξουμε, δεν μπορούμε να τον παραμελούμε. Ένα πολύ μεγάλο έργο στο Λυκαβηττό, αλλά και πολλά μικρότερα έργα σε όλη την πόλη και να μπορέσουμε επιτέλους οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, αλλά και οι επισκέπτες να πάρουμε ανάσες.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η Αθήνα να μετατραπεί σε αυτό που λέμε «έξυπνη πόλη»; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν και τι σχεδιάζετε;
Έξυπνη πόλη σε ένα χαζό κράτος ακούγεται λίγο οξύμωρο, ακούγεται λίγο παράδοξο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Δημιουργώντας υπηρεσίες οι οποίες να είναι φιλικές προς το δημότη, προς τον πολίτη. Ήδη πρόθεσή μας είναι τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά στους επόμενους 12 μήνες να εκδίδονται ηλεκτρονικά. Δεν είναι εύκολο. Και να σας πω τη δυσκολία. Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν πρέπει απλώς να αντιγράψεις τη γραφειοκρατία. Δεν έρχεσαι να πεις ότι θα τα κάνουμε όπως τα κάναμε πάντα, απλώς θα τα κάνουμε ηλεκτρονικά. Έρχεσαι κατ’ αυτό τον τρόπο να απλουστεύσεις και να επιταχύνεις διαδικασίες. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο στοίχημα για μας.
Διεθνώς γίνονται σημαντικά βήματα προς την ηλεκτροκίνηση. Πόσο μπορεί να συνδράμει η τοπική αυτοδιοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση και ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει ο δήμος.
Ξέρετε ότι έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο διεθνώς αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή που μιλάμε επεξεργάζεται μια σειρά από κίνητρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα. Αλλά αλλοίμονο μας αν το αφήσουμε απλώς στην κυβέρνηση, αν αφήσουμε την κυβέρνηση μόνη της. Γιατί και η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Εξηγούμαι: Φορτιστές στην πόλη, επιτέλους. Χωροθέτηση ειδικών θέσεων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Συγκεκριμένα κίνητρα στην ελεγχόμενη στάθμευση, ώστε να είναι πιο φθηνή, αν όχι δωρεάν η στάθμευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Και βέβαια όλα αυτά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως ξέρετε, έχουμε ένα πρόγραμμα που λέγεται «υιοθέτησε την πόλη σου. Η λογική μας ποια είναι: ότι θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις. Ότι για να πάρει η Αθήνα τα πάνω της, για να προχωρήσουμε μπροστά, μας έχει ανάγκη όλους. Υπάρχει πολύ σημαντικό Know How, υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση στον ιδιωτικό τομέα, είναι κρίμα να μην την αξιοποιήσουμε και να μην προχωρήσουμε μπροστά σε συνεργασία.
Όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν με λεπτομέρειες στα πλαίσια του Eco-Fest 2020 που συνδιοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στην Τεχνόπολη στις 18-20 Ιανουαρίου. Ποιο είναι το μήνυμα το φεστιβάλ και γιατί να το επισκεφθούν οι Αθηναίοι;
To Eco-Fest 2020 είναι μια πάρα πολύ μεγάλη γιορτή. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη γιορτή όπου όλοι μας μπορούμε να αποδείξουμε ότι «ναι γίνεται». Ότι όταν μιλάμε για πράσινη πόλη μιλάμε για το αύριο, μιλάμε κυρίως για τα παιδιά μας. Και ότι σε εμάς επαφίεται να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, αποτελεσματικά για να αλλάξουμε την Αθήνα.
Και ένα μήνυμα προς τους Αθηναίους οι οποίοι θα θελήσουν να το επισκεφθούν;
Με το καλό να έρθουνε, να ζήσουνε στιγμές χαράς, αλλά εγώ θα σας έλεγα και ανάτασης, γιατί όπως και να είναι, όταν όλοι μαζί καλούμαστε να μοιραστούμε ένα καλύτερο αύριο, τότε μπορούμε να το κάνουμε και πραγματικότητα.